Австрия: Христо Грозев не е в безопасност в страната

Австрийските власти са предупредили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че той не е в безопасност в страната, съобщава „Файненшъл Таймс“.

Авторът на статията пише, че преди няколко дни е получил съобщение от българския журналист, че току-що е кацнал в Дъблин при полет от Австрия за Северна Америка.

„Почувствах вълна от облекчение. При нормални обстоятелства това презокеанско пътешествие на Христо Грозев нямаше да е нищо забележително. Тъй като роденият в България Грозев работи за разследващ сайт, той често обикаля света.

Но това не са нормални времена. През изминалата година Грозев и колегите му многократно правеха разкрития за мрачни събития в Украйна и Русия, използвайки техника за дигитално следене, наречена разузнавателен анализ с отворен код (Osint). Това накара режима на Владимир Путин да постави 53-годишния Грозев в своя списък с „най-търсени лица“, посочва изданието.

Още по темата

19 яну 2023 18:23

32

17 яну 2023 16:52

113

6 яну 2023 11:50

64

Този месец Грозев е научил, че руски убийци активно го издирват във Виена с помощта на местни агенти. „Австрийските власти са на мнение, че не съм в безопасност там“, e казал българинът на своя колега и автор на статията.

Той е обяснил, че личните му данни са били достъпни за бивш офицер от австрийската служба за сигурност по нареждане на руското разузнаване. Това го е принудило да потърси безопасност в Северна Америка.

Припомняме, в края на декември миналата година Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия. Малко след това журналистът съобщи, че австрийските власти са му предложили денонощна охрана.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе привикана за обяснения по казуса във Министерството ни на външните работи, обясни, че Грозев е обявен за издирване само на територията на Руската федерация и Москва не е искала издирването му извън граница.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *