Анализатори: Нужно е правителство, парламент и сериозност

„Имаше продължителни и тежки изказвания на всяка една от парламентарните групи, но когато започна реалната работа, се видя, че има хвърлен мост от страна на ГЕРБ към повечето политически сили. Има желание на „Продължаваме промяната“ да покажат, че са различни, но и предложението за ротационното председателстване на парламента показа, че те не виждат дълъг живот на този парламент“, заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на „Денят ON AIR“.

Международният анализатор Илия Лазаров също не вижда повече диалогичност и според него няма изненада.

„Факт е, че България има нужда от правителство. Най-вече заради международната обстановка. Целият свят ври и кипи по различни теми. България е един кораб, който няма реално действащо управление. Имаме капитан в лицето на президента“, каза Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Нужно е правителство, парламент и сериозност, отбеляза международният анализатор.

Керемедчиев е на мнение, че няма сериозен външен натиск. „След бюджета ще започне надхитрянето коя партия ще вкара първа законопроекта за продължаване на помощта за Украйна. Тогава ще видим реакциите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, посочи бившият зам.-министър на външните работи.

По думите му правителство ще има. „Дори и да остане служебният кабинет за още известно време, ако има сериозен контрол на парламента, тогава можем да говорим за разделение на властите“, допълни Керемедчиев.

Външната ни политика ври и кипи с РСМ и имаме слаба позиция в тази сфера, изтъкна Лазаров.

„Трябва да имаме сериозна политика. Шенген е ключов за България, но в Шенген ще влезем, когато изпълним определени не само критерии, а и политически решения. Едно от ключовите решения е доктрината на Дьо Гол: „Който е приятел на Франция, има френско оръжие“. Ние до момента нямаме френско оръжие“, коментира международният анализатор.

Няма изгледи за силно правителство, заключи Керемедчиев. „Говорим за закърпване на положението“, на мнение е бившият зам.-министър на външните работи.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *