Ангел Найденов: 180 депутати биха подкрепили военна помощ за Украйна


Ангел Найденов: 180 депутати биха подкрепили военна помощ за Украйна

Появи се информация, че на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29 на Украйна. По-късно днес от МО категорично отрекоха това твърдение. Къде е истината?

„Не мога да коментирам достоверността на тази информация. Нямам отговор и на въпроса дали това не е някаква интерпретация на досегашната позиция на България, която от доста време заявява, че не може да дари или предостави тежко въоръжение с оглед на съществуващите дефицити. Предоставяйки средства и способности, се лишаваме от възможността да извършваме Air Policing“, заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в ефира на „Денят ON AIR“.

По думите му, ако съдим по досегашните изказвания на премиера, президента и министъра на отбраната „очевидно те не са сред хората – инициатори на подобно дарение“.

„Ако България е направила подобно предложение, не виждам защо САЩ биха възразили. Изглежда нелепо. Дори да се приеме, че бихме предоставили бойните си самолети, остава неясно защо не са посочени останалите опции – Air Policing-ът да бъде поет от трета страна“, отбеляза той.

Пред Bulgaria ON AIR Ангелов коментира и възможността новото Народно събрание да гласува „за“ изпращането на последваща помощ за Украйна.

„В новото Народно събрание има мнозинство от около 180 души, които биха подкрепили подобна идея. Очаквам, че това ще е едно от първите предложения, които ще разгледа парламентът“, обобщи той.

Вижте видео с целия разговор

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *