Арестуваха 10 души при операция срещу трафика

Към момента са задържани 10 души в хода на специализирана полицейска операция по неутрализиране на организирана престъпна груп за трафик на мигранти, съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов преди заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Той обясни, че десетима са задържаните, а едно лице е под „домашен арест“ в Монтана.

„Към осем от тях ще има предявени обвинения“, посочи главният комисар и допълни, че към шестима обвиненията вече са повдигнати и са с мерки за задържане за 72 часа.

„За останалите след изтичането на 24-часовата мярка за задържане ще се вземе решение, може би ще бъдат свидетели“, каза още Антон Златанов.

„Задържаните са десет лица на десет обекта в София тази сутрин. Един се издирва, не е бил на адреса“, коментира директорът на „Гранична полиция“ и съобщи, че по операцията още текат процесуално-следствени действия, претърсвания и разпити на свидетели.

„Групата е действала по следния начин: има двама лидери, които чрез принуда и заплахи са принуждавали изпаднали в парична недостатъчност и зависимост хора да превозват мигранти“, поясни главният комисар. „Всички задържани са българи. Интересното е, че лидерите не са криминално проявени“, каза още Златанов и уточни, че половината от задържаните също не са криминално проявени и не са осъждани.

„Групата е много мащабна, с ясни и различни нива, с лидери, с техни помощници и изпълнители“, поясни директорът на „Гранична полиция“ и уточни, че маршрутът за превозването на мигрантите е бил от Турция към Западна Европа през Сърбия.

„Изключително добра съвместна работа имахме под надзора на Софийска градска прокуратура през целия период. От няколко месеца наблюдаваме групата, извършваме оперативно-издирвателни мероприятия“, каза още Златанов и изтъкна, че реализация на толкова мащабна организирана престъпна група от години не е правена.

(БТА, Биляна Иванова)

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *