Байдън: Не съм фокусиран върху импийчмънта, имам работа за вършене


Байдън: Не съм фокусиран върху импийчмънта, имам работа за вършене

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че „не е фокусиран“ върху разследване за импийчмънт, обявено ден по-рано от републиканските законодатели, предаде АФП.

„Не знам точно защо, но те просто знаеха, че искат да ми направят импийчмънт“, каза Байдън за усилията на републиканците. Сега, доколкото мога да преценя, те искат да ми направят импийчмънт, защото искат спиране на работата на правителството“, каза Байдън, говорейки пред поддръжници на кампания във Вирджиния в сряда. Думите му бяха разпространени от преспула на Белия дом.

Смята се, че политическите му противници се стремят към шатдаун или принудитно спиране на дейността на правителството, предизикано от невъзможността да се съгласува и приеме бюджета за новата финансова година (в САЩ тя започва на 1 октомври).

„Когато ставам всеки ден… не съм фокусиран върху импийчмънта. Не се шегувам. Имам работа за вършене. Трябва да се справям с проблемите, които засягат американския народ всеки един ден“, каза той пред присъстващите.

Това бяха първите му публични коментари по въпроса, откакто председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, най-изявеният републиканец в Конгреса, се поддаде на интензивния натиск от твърдата десница на своята партия и разреши във вторник да започне разследването за импийчмънт.

По-рано Белият дом поиска от членовете на Конгреса на САЩ да поемат инициативата за краткосрочно удължаване на правителственото финансиране, за да се избегне евентуално спиране на работата на някои федерални ведомства.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *