Байдън подкрепи стачкуващите в автоиндустрията


Байдън подкрепи стачкуващите в автоиндустрията

Снимка БГНЕС, архив

Президентът Джо Байдън застана на страната на стачкуващите автомобилни работници в САЩ , според него те не са получили справедливо намаление на рекордните печалби на „Големите трима“ производители.

„Автомобилните компании отбелязаха рекордни печалби… Тези рекордни печалби не бяха споделени справедливо, според мен, с тези работници“, каза Байдън. В телевизионни забележки от Белия дом Байдън настоя за договор, който „поддържа (работниците) в средната класа“. „Надявам се, че страните могат да се върнат в преговори, за да изработят печелившо споразумение.“

Стачките заплашват преизбирането на Байдън през 2024 г., тъй като той често рекламира подкрепата си за синдикатите и превърна съживяването на производството в САЩ в ключов момент на кампанията.

Стачката бе обявена, след като General Motors, Ford и Stellantis се отказаха за търсят споразумение в последния момент – преди крайния срок късно в четвъртък.

Байдън каза, че е бил във връзка и с двете страни и сега ще изпрати двама служители на администрацията да се присъединят към преговорите. „Никой не иска стачка, но аз уважавам правото на синдикатите“ да го направят, добави той в кратките си бележки от стаята на Рузвелт в Белия дом. Байдън отказа да отговори на въпрос дали ще се включи лично в преговорите.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *