Бедствието край Апаря: В морето пбуват отнесени коли, каравани, мъртви животни, газови бутилки

Снимки: БГНЕС

Доброволци и спасителни екипи вадят отнесени коли, каравани, мъртви животни, газови бутилки и всякаква покъщнина от морето край къмпинг „Арапя“ в Царево, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Има потвърждение за самоличността на една от жертвите на потопа – това е съдия Мария Москова, чието тяло е извадено на пристанището на града. Остава едно лице, за което продължаваме издирването. Това е дъщерята на Мария Москова. Нямаме абсолютно никакви данни къде се намира, предполага се, че е била в автомобила на съдийката, заяви на брифинг следобед кметът на морския град Георги Лапчев.

Градоначалникът обясни, че двата язовира на територията на Царево ще бъдат напълно обезводнени. Стартира спешна дейност по ремонт на стените им, тъй като мощната вълна ги е обрушила. Помощ ще бъде поискана от държавата.

„Специалистите споделиха, че ако не е бил един от язовирите, който е бил напълно празен, сега целият комплекс „Оазис” нямаше да съществува. Той е бил буферът, който е спасил цял един район, в който има стотици души”, подчерта Лапчев.

Полицейски екипи на ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от „Гранична полиция“ и Държавно горско стопанство – Царево регулират движението по алтернативния маршрут за пътуващите от Ахтопол в посока север, които след компрометирането на моста на къмпинг „Нестинарка“ около 13.00 часа в сряда, преминават през маршрут: Ахтопол – с. Варвара – с. Бродилово – местността „Калинче“ / до заслона вдясно/ – още 0.500 м и се стига до стабилизиран път в посока с. Изгрев и оттам до Царево.

Маршрутът приоритетно ще се ползва от пътуващите от Ахтопол към Царево и Бургас, а впоследствие ще могат да се включат и пътуващите към Ахтопол. Около 14.30 часа бе възстановена проходимостта на моста на Синеморец, така че намиращите се в Резово и Синеморец могат да предприемат изтегляне в северна посока към Царево и Бургас. Органите на реда продължават да осъществяват и линеен контрол за недопускане на свлачищни процеси на скална или земна маса в рисковите зони. Контролната дейност спрямо повредената или унищожената собственост на граждани, с цел недопускане на мародерски действия, също се осъществява от полицейските служители.

Компрометираният мост на къмпинг „Нестинарка“ се охранява от служители на зонално жандармерийско управление – Бургас. Техни екипи продължават да са в района на Община Царево и да оказват помощ и съдействие на нуждаещи се.

Екипи на РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас са на терен в с. Фазаново и с. Кости, подпомагани в дейността си от доброволни формирования от Пловдив и София по закона за защита от бедствия.

Отводнителните действия в Царево, с. Лозенец и къмпинг „Оазис“ продължават. Eкип e на язовир в Лозенец с цел недопускане преливането му.

Гранично-полицейски кораб е в акваторията на Царевския залив за подпомагане на действията по търсене и спасяване на последното издирвано лице. Пеши патрули извършват същата дейност по бреговата ивица

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *