Борисов: Прекратяването на МСП е признание за активност и усилия, Петков: Огромна победа

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането ни в ЕС.

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своя фейсбук профил.

„Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС“, подчерта Борисов.

Още по темата

15 сеп 2023 12:10

72

„Последният доклад за напредъка на България по МСП беше в мандата на нашия кабинет през 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите – като задоволително“, гласи още постът.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество“, в заключение написа лидерът на ГЕРБ.

„Това е огромна победа. Това е само 100-я ден на това правителство и това е национален успех“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков от Народното събрание.

„Това нямаше да стане без нас. Акад. Николай Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор и това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство“, добави Петков.

Той се обърна и към премиерите на Австрия и Нидерландия. „Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, шенгенското пространство наистина ще стане зона за сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук-нататък няма повече оправдания“, категоричен е Петков.

„Това е огромен успех за България“, коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя припомни, че последният доклад е бил през 2019 г. и оттогава има различен механизъм за контрол и оценка.

„Отдавам го на заслугите на много правителства, на много легислатури на НС и на усилията на всички българи и обществото като държава. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген“, каза тя.

Според нея позицията на Австрия се дължи на вътрешнополитически въпрос. Атанасова коментира, че у нас се провеждат срещи с представители на Венецианската комисия.

„Тези срещи са предварителни, касаят и последващи срещи във връзка с промяна на Конституцията. На 6-ти и 7-ми октомври Венецианската комисия ще заседава, ще разгледа и ще излезе със становище по отношение на предложенията за промените в Конституцията, който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесохме“, обясни тя.

Това е успех за правителството за нас, но най-важното сега е Шенген. След отпадането на механизма не виждаме никакви основания да не се случи Шенген, защото това е важно за българите“, коментира Делян Пеевски от ДПС „Надяваме се до декември да влезем в Шенген.“

„Отпадането на механизма е важна новина за България и много добра новина за българсия имидж. България започва полека да излиза от ролята на обичайния заподозрян като най-корумпирана страна“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. „Този успех се дължи на това, че нашите партньори виждат, че България има политически елит, способност да следва дневен ред, да си поставя амбициозни приоритети и на база на това да формира управление, което да стабилизира политическата обстановка, колкото и да е висока цената за това. Тази стъпка е въпрос и на кредит. Тя се дава на ниво заявки.“

Според него пред нас стоят важни стъпки и промени.

„Предстоят ни амбициозни промени в Конституцията, които трябва да доведат до избор на ВСС, Инспекторат и нов главен прокурор, които да са убедителни фигури, защото само тогава и българското общество и нашите партньори ще видят изпълнението на този кредит, който ни се дава“, смята той.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия е безспорно една от най-добрите новини за България напоследък“, това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Facebook профила си.

„Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех. Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите „аргументи“ на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген“, пише още Йотова.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *