Боян Чуков: САЩ заделиха пари за Израел, Украйна увисна

Още по темата

18 сеп 2008 09:24

6

„Влизат щурмови групи, унищожават определени обекти на „Хамас“, отстраняват някои от лидерите, опитват да освободят някои от заложниците. Върви подготовка, която има за цел да разкъса на три отделни части Ивицата Газа. Да не може от „Хамас“ да комуникират помежду си“, коментира пред „Денят ON AIR“ анализаторът Боян Чуков.

Чуков обърна внимание, че има съсредоточаване на военна мощ от САЩ, Великобритания и Франция. Но тяхната цел била да парират всякакъв опит на прокситата на Иран да се намесят, както и да оставят Израел сам да се бори с „Хамас“.

„Американците са в особено деликатна ситуация. Има страшно много цивилни жертви, а при това положение мюсюлманите в САЩ на изборите няма да гласуват за Джо Байдън“, посочи Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че въпросът с палестинците може да бъде решен, ако Нетаняху бъде сменен незабавно и не ръководи бойните действия.

„Влезе в конфликт с военното ръководство и със специалните служби. Демократите от година и половина се стараят да го свалят от власт. Нетаняху започна да се изживява като месия и да прави библейски цитати, които обаче показват, че той не е склонен да търси мирно решение на въпроса. САЩ, Русия и Китай искат да се върнем към резолюцията на ООН от 1947-48 г., когато се говори за две държави. Нетаняху казва: Няма да позволим да има палестинска държава и ще изхвърлим палестинците в Ивицата Газа“, разясни ситуацията Чуков.

Големият проблем е как Израел ще елиминира „Хамас“, без да бъдат убити много цивилни палестинци, а това започва да се превръща в проблем за САЩ, изтъкна международният анализатор.

„Американците вече искат да се оттеглят от Украйна. Отделиха се парите само за Израел, за Украйна увиснаха. Често пъти оръжие, което е стигнало до Украйна, се рекламира в сайтовете в даркнета и който желае, може да си купи. Част от военното и държавно ръководство на Украйна станаха милионери благодарение на тази търговия“, отбеляза Чуков.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *