България открива почетни консулства в 2 държави


България открива почетни консулства в 2 държави

Министерският съвет прие решение за откриване на почетно консулство на България в Япония и назначаване на японския гражданин Кадзуо Кавамура за почетен консул на Република България със седалище в гр. Мария, префектура Ибараки, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Япония е приоритетен партньор за България в Азия, с когото развиваме традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство на основата на споделени ценности. Кадзуо Кавамура е главен изпълнителен директор, президент и председател на Борда на директорите на корпорация „Мейджи“. Фирмата има лидерско място в Япония по производство на млечни продукти и разширява своята дейност в Китай, Тайланд, Сингапур и други азиатски страни. България развива ползотворно сътрудничество с „Мейджи“ от 1973 г. насам, когато сключва лицензионен договор и започва да предоставя закваска за произвеждането на кисело мляко под марката „Българско кисело мляко Мейджи“.

Корпорацията има ключова роля за популяризирането на България и за представянето на българската култура в Япония. ,,Мейджи“ е дългогодишен спонсор на турнета на Софийската национална опера в Япония, предоставя стипендии на български ученици за обучение в Япония и оказва подкрепа на известния български сумист Котоошу, както и на националния отбор по художествена гимнастика.

С друго свое решение кабинетът одобри откриването на почетно консулство на България в Демократична република Сао Томе и Принсипи, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице със седалище в град Сао Томе консулски окръг, обхващащ територията на демократичната република, както и за назначаване на Васил Йорданов Червенков, гражданин на България, за почетно консулско длъжностно лице.

Изборът на Васил Червенков за почетно консулско длъжностно лице е мотивиран с активните му контакти с местните власти в Сао Томе и Принсипи, ползотворната му работа в областта на научно­образователните проекти и доброто познаване на местните нрави и обичаи. С дейността си на независим оценител на проектни предложения в областта на образованието към Европейската комисия, Червенков е установил отлични контакти с редица сантомейци, получили висшето си образование в България. Той поддържа делови отношения с български предприемачи в други централноафриканки страни, отчитат от пресслужбата на кабинета.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *