Вероятно няма да има електромери за всички домакинства

В началото на годината парламентът гласува подмяната на старите електромери с по-нови. Целта – по-висока енергийна ефективност и по-ниски сметки за домакинствата.

Устройствата с дистанционно отчитане действително спомагат за повишаване на енергоефективността, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR адвокат Георги Тошев, председател на Института за развитие и управление на ресурсите.

Така наречените „умни електромери“ ще позволят на потребителите да проследяват разходите си за ток в реално време, поясни той.

Още по темата

По данни на Института много малко хора дори знаят къде се намира електромерът им и нямат достъп до него, посочи Тошев.

„Процесът по подмяна на устройствата вече е в ход и е необходимо като граждани, които са пряко заинтересовани от този процес, да изискваме от задължените лица по Закона, максимално бързо той да приключи“, категоричен е експертът.

Той уточни, че подмяната ще е безплатна за гражданите, тъй като електромерите са собственост на електроразпределителните дружества и пряк разход за крайния потребител няма да има.

Отпуснатите пари от Фонда за модернизация, които са на стойност малко над 1 млн. лв., няма да достигнат за целия процес, затова държавата предвижда да постави само 450 000 „умни електромера“, отбеляза още адвокатът.

На въпроса как ще бъдат избрани домакинствата, чиито електромери ще бъдат подменени, Тошев отговори, че на този етап няма създадена методика и, че тя предстои тепърва да бъде изработена.

„Един от положителните ефекти на умното управление на тока, е че потребителят ще може да проследява дали има неоторизирано източване на електроенергия и какви са неговите загуби. Друг позитивен резултат ще бъде модернизирането на нашата енергийна система и ще подпомогне държавата да отговори на предизвикателствата на зеления преход“, коментира Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че с поставянето на модерните електроизмервателни уреди, една част от хората ще започнат да плащат по-малко.

Потребителите няма да имат възможност да откажат да им бъдат поставени новите устройства, уточни още Тошев.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *