Година война: Руската армия надценена, а украинската – подценена

Една година война, а Русия все още е далеч от това да унищожи Украйна.

„Трябва да имаме предвид, че бяха подценени съпротивителните сили на Украйна и многото работа в последните години от 2014 г. насам, включително въвеждането на нови технологии. Ако имаше една голяма изненада, включително в западните анализатори, това беше колко е била надценявана руската армия. Очакваше се, че тя ще има огромно превъзходство над украинската, а всъщност нещата са много различни“, каза в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR военният експерт Георги Цветков.

„Целта на руския президент в тази война е не просто унищожаването на украинската държава, но и унищожаването на украинската нация. И ако в началото на военния конфликт се чудехме какво означава денацификацията, която беше посочена като цел на този конфликт, една година по-късно виждаме, че трябва да си го преведем като деукранизация на Украйна и унищожаването на украинския етнос и неговото русифициране“, категоричен бе и неговият колега Ивайло Иванов.

Двамата дадоха и своите прогнози за развитието на конфликта.

„В рамките на следващите шест до осем месеца, с тази помощ, която вече се предоставя на Украйна и с допълнителна помощ от източноевропейските държави, Украйна би могла да създаде достатъчно сили за едно успешно настъпление, което да й позволи да си върне Южна Украйна – Мелитопол, Бердянск, може би, дори Мариупол. За да има военен успех в тази война, това не означава украинските сили да влязат в Москва. Военният успех се дефинира по следния начин – да е ясно, че Русия не може да постигне поставените си политически цели“, смята Цветков.

„Тази война трябва да бъде спечелена от Украйна максимално бързо. Възможно е, ако бъде оказана необходимата подкрепа на Украйна. Това означава съюзниците да изпратят бързо и в необходимите количества въоръжение, боеприпаси и техника“, допълни Иванов.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *