Демерджиев: Повече акци и задържани на тези избори


Демерджиев: Повече акци и задържани на тези избори

Снимка БГНЕС

Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Успяхме да опазим сигурността по време на изборите. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг.

„Притесненията ни се потвърдиха в две посоки. От една страна стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация на вота“, заяви той. Демерджиев посочи, че МВР успяло да противодейства успешно на тези практики. „Досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори“, коментира Демерджиев. По думите му МВР не е позволило тези практики съществено да повлияят на резултатите на изборите.

„Второто притеснение, което споделихме в началото на кампанията е, че често в списъците на някои места се включват лица, които се занимават с купуване на гласове. И на тези избори имаше такива практики. Апелирам политическите партии внимателно да проверяват списъците си, за да не получават тези хора имунитет, а полицията да противодейства на такава дейност“, посочи още Демерджиев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че в резултат на работата на МВР са образувани 143 досъдебни производства – почти 90% повече спрямо предходните избори. Над 800 явни сигнала са отработили органите на МВР и около 500 оперативни сигнала. По всеки един от тях е създадена организация за своевременно отработване, разясни още Тодоров.

Задържаните са 126 души – в сравнение с 90 в предходните избори. Главният секретар на МВР очаква в следващите месеци да има и присъди.

Демерджиев допълни, че органите на реда не са позволили хибридните атаки (бомбените заплахи – бел. ред.) да повлияят на спокойното протичане на изборния ден и на избирателната активност.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *