Демократи зоват Байдън: Откажи се, за да не паднем от Тръмп!

Белият дом отхвърля призивите президентът Байдън да се оттегли от надпреварата за втори мандат, след като поредица от мрачни социологически проучвания показаха, че той ще претърпи поражение от Доналд Тръмп през следващата година.

Тъй като рейтингът на одобрение на Байдън продължава да пада една година преди изборния ден, все по-голям брой гласове на демократите призовават президента да се откаже от кандидатурата си за преизбиране. Въпреки силното представяне на демократите на щатските избори тази седмица, мнозина в партията се страхуват, че президентът само може да сънува победата, докато Тръмп увеличава преднината си в социологическите проучвания.

Тим Райън, бивш конгресмен от Демократическата партия, каза тази седмица, че е „правилното нещо“  Байдън да се откаже.

„Обичам Джо Байдън. Той направи голяма услуга на тази страна. Той спаси тази страна, като победи Доналд Тръмп. Но сега е време просто да направим следващата стъпка„, каза Райън пред CNN.

С мрачен фатализъм, обхванал партията, той не е единственият глас, който разби редиците, призовавайки Байдън, който този месец навършва 81 години, да се оттегли за по-млад кандидат.

Коментарите на Райън последваха подобни забележки от Дейвид Акселрод, съветник на президента Обама в Белия дом. След като последните социологически проучвания показаха, че Байдън губи от Тръмп в пет от шестте бойни щата, които се очаква да решат надпреварата за Белия дом, Акселрод призова президента да преосмисли.

„Ако продължи да се кандидатира, той ще бъде кандидатът на Демократическата партия“, написа Акселрод в Туитър. „Това, което той трябва да реши, е дали това е разумно. Независимо дали е в НЕГОВ интерес или в интерес на страната?“

Байдън обаче даде да се разбере, че възнамерява да се кандидатира и не е изправен пред сериозно предизвикателство за номинацията. Дийн Филипс, малко известен конгресмен от Минесота, отправи основно предизвикателство миналия месец, предупреждавайки, че „изглежда, че при настоящия ни курс демократите ще загубят и Тръмп отново ще бъде наш президент“.

Анкета на CNN, публикувана във вторник вечерта, когато гласуването приключи на щатските избори, показа, че Тръмп увеличава преднината си пред Байдън в хипотетична надпревара през 2024 г. Бившият президент и фаворит на републиканците води с 49% срещу 45% на Байдън, увеличавайки разликата от практически мъртва точка (47% на 46%) в същото проучване в края на август.

Рейтингът на одобрение на Байдън от 39 процента в анкетата на CNN е най-ниският от всеки президент за една година след избори след Джими Картър през 1979 г. и по-лош от този на Тръмп през 2019 г. И двамата паднаха, за да победят през следващата година. Най-притеснителното за демократите беше доказателството, че коалицията от гласоподаватели, които изведоха Байдън до победата през 2020 г., се разпада, като чернокожите и латиноамериканските избиратели го изоставят.

За ужас на партийните стратези Байдън все още не получава признание от гласоподавателите за постиженията, които те смятат за най-големите си активи. Въпреки усилията му да обедини съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна и твърдата му подкрепа за Израел през последния месец, само 36% от гласоподавателите смятат, че Байдън е бил ефективен световен лидер, в сравнение с 48% за Тръмп.

Над всяка анкета от месеци стои постоянното съмнение относно възрастта на Байдън. Проучването на CNN установи, че само една четвърт от американците вярват, че Байдън има издръжливостта и остротата да служи ефективно като президент, в сравнение с 53% за Тръмп, който е само с три години по-млад.

Белият дом се противопостави на нарастващата паника, посочвайки резултатите от вторник като доказателство, че дневният ред на Байдън все още резонира сред избирателите. Демократите и борците за правата на абортите спечелиха поредица от значими победи в бастиони на републиканците.

Белият дом обаче остава нервен от предизвикателствата на трети страни, които биха могли да отнемат гласове от Байдън в критични щати през следващата година. Сенаторът демократ Джо Манчин, консервативен индивидуалист, който се заяде с Байдън, откакто той встъпи в длъжност и говори открито за напускане на партията, обяви вчера, че няма да се кандидатира за преизбиране в Западна Вирджиния през следващата година.

Решението на Манчин почти гарантира, че републиканците ще заменят място в Сената в тъмночервения щат и може да повлияе на кампанията за преизбиране на Байдън. Манчин флиртува с кандидатстването за президент като кандидат от групата на трета страна „Без етикети“.

В изявление 76-годишният Манчин каза, че ще пътува до САЩ през следващите седмици, „за да види дали има интерес от създаването на движение за мобилизиране на средата и обединяване на американците“..

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *