ДНСК няма пари за проби при съмнение за лошо качество

В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене на проби там, където има съмнение за качеството на влаганите материали. Това заяви пред БНР арх. Деляна Панайотова – и.д. началник на Дирекцията за национален строителен контрол. По думите й такива средства не са били предвиждани в последните поне 10 години.

„В последните години ДНСК леко е абдикирала поради липсата на финансови възможности в една функция, която законът й възлага – да отговаря за качеството на строителните продукти, т.е. ДНСК има тези права, но и тези задължения. При възникнало съмнение по време на строителния процес в качеството на определен вложен материал, ДНСК има право да извика проба, но за съжаление в последните години ДНСК не разполага с този финансов ресурс. По този повод сме водили разговори с министър Шишков. Той проявява пълно разбиране. Имаме увереността, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет“, обясни тя в интервю за предаването „Неделя 150“.

Арх. Панайотова отбеляза обаче, че основната отговорност е на строителния надзор:

„Той пряко е отговрен за качеството на вложените материали и начина, по който се полагат. /…/ Ако видим, че имаме актовете и протоколи по време на строителството, съставени  и представени пред нас своевременно, не би следвало да имаме основание за съмнение. При възникнали в последствие нередности или проблеми със строежа, отговорност носи строителният надзор“, посочи тя.

Строителният надзор е фирмата – посредник между възложителя и строителя, обясни началникът на ДНСК и добави, че на тази фирма се плаща от възложителя.

По думите й ДНСК упражнява контрол върху строителния надзор.

„Много ми се иска да кажа, че магистралите ни не са нито тънки, нито дебели, а са толкова, колкото е необходимо, за да функционират правилно. За съжаление, в контекста на последните разкрития не съм достатъчно уверена да потвърдя това. Към настоящия момент нашето законодателство така е устроено, че органите на ДНСК имат възможността да осъществят контрол в етап, в който вече е малко късно да се направи адекватна проверка на вложените материали и съответно начина, по който е реализирано строителството, извън частта с документи, т.е. ние проверяваме нещата как са по документи“, коментира тя.

Арх. Деляна Панайотова не смята, че става дума за износване в случая с резултатите от пробата на Северната скоростна тангента в София, при която стана ясно, че липсва една трета от асфалта. Според нея става дума за невложени материали.

„Убедена съм, че министър Шишков е взел решение – достатъчно аргументирано и посъветван от хора, които знаят и са уверени в това, което са го съветвали. Предполагам, че няма проблем“, каза още тя.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *