Дълги години българският футбол беше безобразно управляван

Защо се стигна до баталните сцени в центъра на София?

„Виновно е ръководството на Българския футболен съюз. Запалянковците чакаме от години да се случи нещо добро във футбола, а то не идва“, заяви бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов в студиото на „Денят ON AIR“.

„Дълги години българският футбол беше безобразно управляван“, подчерта адвокат Димитър Марковски.

„Дали министърът на вътрешните работи трябва да бъде политик, или трябва да бъде човек от МВР? Никой не си дава сметка за това, че министърът е политически ръководител. Той не е оперативен работник“, каза още Йорданов.

Според Марковски подаването на оставка няма да реши проблемите, но би било добър акт на личен избор. Той посочи, че трябва да се търсят виновниците от едната и от другата страна и да бъде приложен законът.

Йорданов отбеляза, че на вчерашния протест в София е имало много смущаващи сцени, като нанасяне на побой на лице, което е паднало на земята. Бившият министър на вътрешните работи подчерта, че боят се оправдава единствено, ако се оказва яростна съпротива на полицаите.

„Паднал човек не се бие, не е достойно“, категорично заяви Йорданов.

Марковски обясни пред Bulgaria ON AIR, че с изваждане на съдебномедицински удостоверения всеки гражданин, който сметне, че е неправомерно малтретиран от полицейски служители, може да подаде сигнал, тъй като това е престъпление от общ характер, което се преследва по закон.

„Трябва да се взимат мерки. Важно е да се наказват виновните лица. Трябва да бъдат наказани полицаите, нанесли побой“, добави Йорданов.

„Допускането на протеста е свързано с конституционно право – изразяване на свободна воля. Това е право, което не може да бъде забранено“, каза Марковски.

На въпрос не беше ли очаквана ескалацията на напрежението, Йорданов отговори, че очевидно някой не си е свършил работата.

„Наясно сме с футболното хулиганство. Би следвало МВР да работи по темата. Не са проверени хората достатъчно добре. В Закона за митингите има текст, според който, когато има хора, нарушаващи обществения ред, те следва да бъдат извеждани. Крайно време е да се мисли как може да се свърши тази работа“, призова той.

„МВР няма място в политиката“, отсече Йорданов.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *