Дългоочакваната пролет – всеки втори вече има алергия към нещо

Дългоочакваната пролет може да ни зарадва не само с първите слънчеви лъчи и времето, прекарано сред природата, но и с неприятни пролетни алергии, типични за сезона.

„Тичинковият прашец е вече във въздуха, а дъждът тези дни е благословия за хората, които са със сенна хрема. Когато вали, тичинковият прашец е ниско долу на земята и не може да предизвика всички тези симптоми, в действителност сега е пикът на тичинковия прашец на брезите. Дървесните полени са в момента в атмосферата. Когато след дни стане малко по-топло, симптомите на един течащ, сърбящ нос и сълзящи очи ще бъдат в своя пик“, обясни алергологът д-р Диана Христова в студиото на „България сутрин“.

На въпрос как можем да разпознаем една алергия, д-р Христова отговори, че сърбежът е изключително типичен при сенната хрема.

„Понякога израз е едно чувство на дразнене в гърлото, един дискомфорт. Когато тези поленови зрънца полепнат в нашата лигавица, тяхното последствие е много дълго, симптомите продължават дори когато се приберем вкъщи, но винаги имаме някакво рязко насечено начало, обикновено тези симптоми са свързани с това да сме били навън, това е типичното за сенната хрема“, обясни гостът.

По нейни думи най-трудно за хората със сенна хрема е времето преди дъжда, тъй като тогава въздушните маси са притиснали тичинковия прашец на нивото на нашия нашия нос. Тя препоръчва на тези, които знаят, че имат симптоми на алергия, веднага щом се приберат вкъщи, да си сменят дрехите и да си измият лицето.

Според д-р Христова всеки един от нас може да развие алергия, а днес заобикалящата ни среда е такава, че е причина за ръст на алергичните състояния като цяло. „Все по-често отключваме алергия на възраст след 25 години. Причините са много, всичките действат в съвкупност. Когато имаме агресивен полен, замърсяването на въздуха, неизгорелите дизелови частици, всички тези фактори в съвкупност имат отношение“, уточни алергологът пред Bulgaria ON AIR.

„Интересен факт е, че имунната ни система ни пази от тичинковия прашец на даден храст, но когато консумираме плода на такова дърво, ние можем да проявим алергична реакция към него. В тези ситуации може да се появи дискомфорт, сърбеж до оток на устните“, каза още д-р Христова.

Според нея лечението на сенната хрема е процес, който трябва да започне извън сезона на проявата. „Когато сме в пика на сезона, може да действаме със симптоматични средства – антихистамин, като лекарство, което потиска симптома на алергията“, допълни тя.

„С времето болестта може да се развива и да достигне до усложнения. Ако дълго време не лекуваме ринита, започва да страда и белият дроб. За да установим, че това, което ни се случва е алергия, трябва да хванем виновника. Може да се улови чрез кожно-алергични проби чрез провеждането на кръвен тест“, каза още д-р Христова.

По нейни думи практиката показва, че всеки втори човек вече има алергия към нещо.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *