Емил Радев за Шенген: Няма да стане със сигурност през октомври


Емил Радев за Шенген: Няма да стане със сигурност през октомври

Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент гласува финално кандидатурата на Илиана Иванова за български еврокомисар. Тя трябва да довърши мандата на Мария Габриел. Решение на Съвета на ЕС след това ще сложи точка на процедурата.

„Не очакваме никакви изненади. Очакваме много голямо мнозинство да подкрепи Илиана Иванова за новата ѝ длъжност. Тя се представи много добре на изслушването, показа много добра подготовка по най-разнообразни теми“. Това обясни пред БНР евродепутатът Емил Радев.

Още по темата

12 сеп 2023 06:45

187

По думите му днешното гласуване е само стъпка от процедурата. „Имало е и други случаи на замяна на комисар по време на мандат. Това, което съм виждал, са подготвени кандидати. Обикновено са от средите на ЕП. Не са нови за тях процедурите, запознати са с тематиките“, допълни той. По думите му „изслушванията не са никак проформа“.

Относно Шенген евродепутатът прогнозира, че едва ли правителството в Нидерландия ще предприеме стъпки и решения за приемане на България и Румъния преди изборите, защото темата за миграцията е основна тема в предизборната кампания там.

„Оставаме отново заложник на вътрешнополитическите битки и в Нидерландия, и в Австрия“, каза евродепутатът.

„Няма да стане със сигурност през октомври. Остава прозорецът декември“, отбеляза той.  

Само превозвачите ни губят по 150 милиона евро годишно за това, че не сме в Шенген. Румънската държава вече започва да търси обезщетения за претърпени щети, коментира Емил Радев.

Ако получим поредния отказ, двете правителства – в България и Румъния трябва да работят в посока „мини Шенген“, смята той.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *