Зарков не бил изненадан от войната в прокуратурата: Нужни са доказателства, не записи

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, само от „Възраждане“ гласуваха „въздържал се“.

„Имаше огромно мнозинство за първото четене на този законопроект, имаше воля да върви бързо, което е оправдано, защото е обсъждан многократно. Има воля да се стигне докрай с едни въпрос, който виси на шията ни от 15 г.“, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков в студиото на „Опорни хора“.

Още по темата

18 май 2023 12:08

365

18 май 2023 10:20

41

По думите му механизмът за разследване на главния прокурор се е превърнал в символ на това дали има смелост да се поставят неудобни въпроси.

„Надявам се да стигнем до край. Във ВСС се наблюдава нещо подобно – членовете дълго време не се произнасяха по този въпрос, сега са сезирани по силата на собствените си вътрешни правила с много типове искания – 6 члена на Прокурорската колегия искат предсрочно освобождаване на главния прокурор, той – оставката на заместника си, заместникът му – тази на главния прокурор и на заместника си. Всички въпроси са там на масата и ВСС ще трябва да се произнесе“, обобщи вихрушката по върха на прокуратурата Зарков.

Чрез Bulgaria ON AIR той призова всичко да става не чрез записи, а чрез компетентни органи, в които всеки от тях да каже един на друг каквото има, „с уважение към позициите, които заемат“.

„Не става дума за записи, а за доказателства, които да се съберат по реда на НПК, става въпрос не за обвинения по медиите, а в съда, не да се караме в телевизионни студиа, а да се изчисти въпросът във ВСС“, добави служебният правосъден министър.

За него „войната“ в прокуратурата не е изненадваща, нито твърденията, че тя е използвана за „политическа бухалка“.

Според служебния министър на правосъдието ситуацията в прокуратурата е била напълно очаквана и се надява, че ще последват действия.

„Думите, които вече са изречени, съдържаха в себе си обвинение за извършване на престъпление, за търговия с влияние, за възпрепятстване на правосъдието, за принуда за изнудване. Колко години, колко записа, колко скандала и все пак най-страшното, което може да се случи, е пак нищо да не се случи“, смята министър Зарков.

Допълни, че като министър на правосъдието няма да допусне да не се стигне до истината около взрива срещу кортежа на Иван Гешев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *