ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ: КАТ дебне за нарушители по празниците

През идните почивни и празнични дни Пътна полиция ще засили контрола за недопускане на управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества и от неправоспособни.

Инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП , уточни, че екипите ще следят и за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и апелира шофьорите да проверят кога изтичат техните полици и съответно да направят необходимото.

Създадена е и организация полицейски екипи да подпомагат при необходимост трафика в големите населени места, което е възможно да се случи в последния работен ден и последния от поредицата почивни дни.

По време на коледните и новогодишните празници през 2019-2020 г. на територията на страната са настъпили 195 тежки пътнотранспортни произшествия с 15 загинали и 260 ранени. По-голяма част от произшествията са от вида „блъскане на пешеходец“, самокатастрофирали и катастрофа с две коли. Повечето катастрофи, които са настъпили в периода от 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г,. са поради допуснати нарушения от шофьорите, като най-честото провинение е несъобразяване на скоростта. Най-често произшествията са настъпвали в населените места, повечето нарушения са предизвикани в градовете, отколкото в селата.  За същия период са регистрирани над 47 500 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането. Съставени са повече от 7300 акта и са издадени над 18 200 фиша, а за нарушаване на скоростните режими – 21 500 електронни фиша. Установени са повече от 470 водача, управлявали автомобил след употреба на спиртни напитки – 215 от тях шофирали с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Полицаите са спипали и 170 водачи, седнали зад волана дрогирани. При тези случаи са отнети техните шофьорски книжки и е прекратена регистрацията на превозното средство, информира инспектор Мария Ботева.

Източник: вестник Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *