Защо цените у нас падат по-бавно, отколкото на Запад?

Новият бюджет в главите на партиите – 3% дефицит, без вдигане на данъците и влизане в Еврозоната – възможно ли е?

„Това вероятно е част от преговорните уловки, което може да очакваме в този ранен етап. По-важното е, че на практика общо разбиране, че дефицитът трябва да бъде сведен в границите до 3%. Необходима е фискална консолидация. Приоритетите са Еврозоната, ПВУ и свързаните с него закони, запазването на данъчна политика, уеднаквяването на стъпките по ДДС и премахването на нулевите ставки“, каза финансовият експерт Борис Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има достатъчно окуражаващи сигнали за нормален диалог.

„Бюджетът е необходимо, но не достатъчно условие, защото ние все пак имаме и други критерии, по които изоставаме с инфлацията. Фискалната консолидация категорично ще помогне за по-бързото намаляване на темпа на нарастване на т.нар. „базисна инфлация“. Тя касае индекса без цените на хранителните стоки и електроенергията, където имаме известно изоставане. Икономическият растеж е под риск заради завишения темп на инфлация“, допълни Петров.

По думите му по този начин всички предпоставки ще са на лице ние да се присъединим към Еврозоната.

„Нашата инфлация следва международните тенденции както и в Еврозоната, така и с глобалните цени на суровините се случват изключително позитивни неща. Темповете намаляват, в България малко по-бавно спрямо останалите държави от ЕС. Причината – нашите пазари не са достатъчно конкурентни. Нашият пазар е малък и доминират определени посредници, които им дават възможност да влияят по-силно върху ценовите тенденции на икономиката“, подчерта финансовият експерт.

Той припомни, че и КЗК се е активизирала в последните месеци.

„Тя си влезе в своите отговорности, наложи 2 глоби и даде важен сигнал за тези пазарни участници, които позволяваха толкова дълги години да доминират. Това не беше достатъчно като санкция, но беше добро начало. И плащанията към бизнеса не трябва да продължават, защото пазарните цени на електроенергията се нормализираха не само в България, но и в Германия“, категоричен бе Петров.

Експертът смята, че тези мерки са били неефективни и са били заплаха за фискалната стабилност за страната.

„Ако има нормален диалог, бихме могли да си пожелаем до края на годината да изпълним амбициозната законодателна програма по ПВУ. Служебното правителство извърши доста важна работа, подготвиха програмите за реализацията на Плана, така че следващото правителство има на какво да стъпи и да продължи този важен процес“, коментира Борис Петров.

„Регламентът, който даде възможност за безмитния внос на украинско зърно, предстои на 6 юни да се продължи, или да не. Нагласите са, че той ще се продължи, защото това е изключително важен инструмент, който влияе не само върху икономиката на една държава, която е окупирана, но и също така това е инструмент за стабилизиране на ситуацията на международните пазари на зърно“, поясни той.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *