За и против: Да остане ли 3 март национален празник?

Премиерът акад. Николай Денков подкрепи идеята 24 май да бъде обявен за национален празник и поиска да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. На този фон политици, общественици, журналисти и спортисти представиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник.

„Защо 3 март трябва да остане национален празник? Нещо, до което сме стигнали като извод и като усещане за значението на тази дата за историята на България. Преди да се събуди тази дискусия празникът може да определим като безспорен. Да се противопостави 3 март, на която и да било светла дата, е спекулативен подход в начина, по който оставяме хората да преценят кой празник им е по-скъп. За мен тази дата, след като може да бъде отнесено категорично към определен период, то това следва да остане“, коментира юристът Явор Нотев в студиото на „България сутрин“.

Според историка проф. Петко Петков, който е и изследовател на националните ни празници, темата за 24 май като национален празник е издигната още през 90-те години.

„Нежеланието на политици от най-различни цветове да се говори за липсващата система на официални празници, беше причината този въпрос да изглежда сякаш сега някой спекулира с него. Като учени и експерти си свършихме работата да докажем предимствата на 24 май, който е най-старият общобългарски празник. Важно е да се знае как 3 март става официален и национален празник. Никога не е бил предмет на обсъждане, обществен натиск или общо решение на българите“, обясни историкът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Данчев от инициативния комитет изтъкна историческата роля на 3 март.

„Той е незаобиколима предпоставка за възстановяване на българската държавност и за по-нататъшното развитие на България като демократична и европейска страна. Трудно мога да разбера опитите днес, в това число и управляващото мнозинство, които предложиха промяната на националния празник, да подменят историческата истина, да принизят вековните усилия на българския народ като представят 3 март като незаслужен подарък от чужда сила“, каза Данчев и допълни, че опитите за подмяната на 3 март са силно политически.

Нотев подкрепи казаното от проф. Петков, че България не е имала национален празник в продължителен период от своята история. „Тук настъпва дебатът дали един официален празник да бъде национален, или да остане в по-ниско ниво. Заставайки на позицията категорично, че 3 март е началото на новата история, не можем да подминем близостта, която чувстваме с героите на тези времена“, обясни той.

По думите на проф. Петков много от хората, които не приемат 3 март, са разделени помежду си и за 6 и 22 септември.

„Нека го решат политиците, нямам против. За мен случаят е безспорен. Никой не оспорва значението на 3 март, оспорва се дали той може и изразява такива критерии, които са за национален празник“, настоя историкът.

Идеята за създаването на инициативен комитет за защита на 3 март е подкрепена и от група съмишленици, поясни Данчев. „Ние се радваме на подкрепата, която президентът и ръководената от него институция дават. Надяваме се това да бъде запазено и за в бъдеще“, подчерта той.

„Ценя единомислието между инициативния комитет и заявеното от президента. Самият дебат днес води към едно – референдумът е необходим. Не може да се наложи със сила едното или другото решение“, коментира от своят страна Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *