Зеленски: Конфликтът в Газа отнема вниманието от Украйна

„Ясно е, че конфликтът между Израел и Газа отнема вниманието от войната в Украйна“.

Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски по време на брифинг в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава Би Ти Ви.

Според него това е една от целите на Русия, която през февруари 2022 г. започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Зеленски заяви, че Русия иска фокусът върху войната в Украйна да бъде „отслабен“, но подчерта, че „всичко е в нашите правомощия“.

Украинският президент отрече, че бойните действия в Украйна са достигнали до задънена улица, въпреки че висшият военен генерал на страната наскоро ги оцени така. Валерий Залужний каза, че войната вече преминава към „позиционен“ или статичен етап и това ще бъде от полза за Москва, като „ѝ позволи да възстанови военната си мощ“.

„Всички се уморяват и има различни мнения, но това не е патова ситуация“, каза украинският президент, цитиран от Би Би Си.

Володимир Зеленски припомни, че през миналата година също много се е говорило за патова ситуация на бойното поле в Украйна, но посочи последвалите големи победи на Киев в североизточната Харковска област и Херсон на юг.

Москва също коментира оценката на Залужний, като говорителят на Путин заяви, че ситуацията на бойното поле не е „патова“.

„Всички военни цели, които бяха поставени, трябва да бъдат постигнати“, заяви Дмитрий Песков, като добави, че Украйна трябва да осъзнае, че „е абсурдно дори да се говори за някакви перспективи за победа на киевския режим на бойното поле“.

Володимир Зеленски отхвърли съобщенията в медиите, че върху него се оказва все по-голям натиск да обмисли преговори с Русия.

„Никой сред лидерите на ЕС, САЩ и други наши партньори не оказва натиск върху нас да седнем сега да преговаряме с Русия и да ѝ отстъпваме нещо. Това няма да се случи“, категоричен бе той.

Зеленски призна, че Русия „контролира небето“ и че Украйна спешно се нуждае от произведени в САЩ военни самолети F-16 и модерна противовъздушна отбрана, за да промени ситуацията.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *