Иван Христанов: Нещата с „Евролаб“ са прости – държавата създава схема в полза на Размиг Чакърян

Нещата (с „Евролаб 2011“, бел.ред.) са крайно прости, това е един азбучен случай за създаване на схема. Държавата създава схема в полза на един човек и този човек се казва Размик Чакърян, със скандално минало (бел. ред. – неговото име беше замесено в скандал, при който екип от Нова телевизия /Мария Милкова и Огнян Пенев/ беше малтретиран на АМ „Тракия“ през април, 2017 година). И го прави на границата, на елемент от националната сигурност. Това каза в Студио Actualno заместник-министърът на земеделието Иван Христанов (11-12 мин. от видеоматериала, бел.ред.).

Припомняме, че държавата си върна през май фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, като разположи своя лаборатория и прекрати 10-годишния частен монопол, а загубите за хазната само от дейностите на БАБХ бяха годишно по 70 милиона лева, както отново в Студио Actualno съобщи изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов. Намерихме пробиви в контрола по границата, които, разбира се, своевременно запушихме вече когато БАБХ функционираше, каза още зам.-министър Христанов.

За Размиг Чакърян това не са подозрения, тя фирмата е била негова. Човекът, който държи сегашната фирма, е бил 10 години негов служител, въпреки че твърди, че за тези 10 години никога не го е виждал и никога не е говорил с него, и не го познава лично. Когато сме на комисия в парламента и някой твърди, че е работил 10 години за друг човек в една фирмичка с 30-40 души персонал и не го познава, никога не го е виждал… После той наследява фактически бизнеса. Генерира едни приятни 50-100 милиона на година и старият собственик дава на новия собственик този бизнес просто ей така: „Взимай го, защото си ми непознат“. Дава му и лабораторията, защото там нова лаборатория не е изграждана, не е местено нищо. Дава му персонала си. И, разбира се, ние сме подозрително настроени към подобен род въпроси. Как хем не се познавате, заявено пред комисия, в присъствието на собствения му адвокат, хем си получил бизнеса му като оборот – лабораторията, персонала, акредитации, абсолютно всичко. То дори само да ги получиш, трябва да се видите поне един път, да си кажете: „Здрасти, дай лабораторията“. Смешно изглежда. Изпратили сме на „Евролаб“ покана да освободят помещенията. Ако не го направят, областният управител на Хасково (Катя Панева, бел. ред.) ще го направи принудително с полиция, това е законовият ред. Така че очакваме те да не пристъпят доброволно към това действие и съответно да се разгори пълната съдебна сага.

Катя Панева е един много решителен човек, много чист – областният управител, с който всички можем да се гордеем. Тя е помагала досега за оперативното овладяване на дейността там, нямаме основание да се съмняваме, че ще прескочи законовите си задължения в полза на някакви местни структури. Може ли случаят „Евролаб“ да се потули? Със съжаление трябва да кажа, че това все още е възможно, защото не сме завършили работата си. Трябва ни още една седмица, за да направим нещата наистина необратими. Да сезираме за допълнителни неща, които сме открили органите, което ще стане днес, утре и в началото на другата седмица.

Анализът ни още не е завършен, но правим сравнение за този един месец функциониране на БАБХ като лабораторен контрол, здравен контрол, с предходните периоди на въпросните частни фирми, говорим юни спрямо април, спрямо 2021 г. среднодневни стойности, спрямо 2021 г. за същия отчетен период. Отчетите и данните, които получаваме, са наистина доста притеснителни. Допълваме цифрите в доклада и го изпращаме към ГДБОП за разследване, тъй като предполагаме, че има и престъпни състави, на база на които те да подновят работата си. Говорим за обемите върнати стоки. Например спрямо юни миналата година имаме почти десет пъти повече върнати стоки юни тази година. Говорим за 35-дневни отрязъци, в които гледаме на кои стоки и колко завишения на пестицидите са открити. Когато е в рамките на примерно 5, 10, 15% повече или по-малко се открива в един отчетен период спрямо друг, това е, нека да кажем, нормално. Когато обаче разликата е в много пъти, това е меко казано притеснително. Връщаме 10 пъти завишен тонаж заради пестицидите. Още за корупцията с евросредства в земеделието ще научите от видеоматериала: тук

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/interview/ivan-hristanov-neshtata-s-evrolab-sa-prosti-dyrjavata-syzdava-shema-v-polza-na-razmig-chakyrjan-video-news_1779139.html © Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *