Изкуствен интелект и избори: Човешкият фактор е решаващ

Само с няколко команди към изкуствения интелект можем да намерим решение на сериозни въпроси. Може ли изкуственият интелект да ни каже кой е най-добрият кандидат на изборите и какви качества трябва да притежава?

„Много често една машина има предразсъдъци и стереотипи. Важен е този, който е задал командите на компютърното устройство. Изкуственият интелект ще избере същия стереотип, а от това трябва да избягаме. Много трудно една машина може да оцени каква точно е емоционалната интелигентност на кандидата. Често го наричаме интуиция, говориш си с един човек и има химия. Можеш ли да я превърнеш в цифри, в статистика?“, коментира специалистът по изкуствен интелект д-р Павлин Добрев в „България сутрин“.

Той изтъкна, че на първо място е човекът, който избира.

„Не може да назначите лидер, той трябва да бъде избран. За един лидер е много важно да взема решения – характеристика, която трудно би могла да бъде дигитализирана“, отбеляза Добрев.

Експертът „Човешки ресурси“ Марина Токач на свой ред коментира, че можем да захраним система от гледна точка на различни характеристики в избора на един лидер, но изкуственият интелект не може да направи по-добрия избор.

„Технологиите се адаптират към нашите нужди. Изкуственият интелект може да спомогне да правим по-информирани избори. В никакъв случай няма да ни измести, човешкият фактор няма как да отпадне“, категорична е Токач пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че изкуственият интелект има спомагателна функция, когато не правим избори. Би могъл да ни спести и чисто административни задачи.

„Извън качествата и уменията – кой къде е завършил и какъв професионален опит има, за мен е много важно този човек да се вписва добре в екипа и да бъде различен. Машината донякъде може да има препоръка за избора, който да направим, на базата на статистика. Но от една страна е емоционалният елемент, от друга страна е дали човекът отговаря на визията на компанията“, обясни Токач.

Тя е на мнение, че изкуственият интелект по-скоро е спомагателен ресурс, отколкото нещо, на чиято база да вземем правилния избор.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *