Изминаващата зима е най-топлата у нас от 135 г. насам


Изминаващата зима е най-топлата у нас от 135 г. насам

Снимка: БГНЕС

Изминаващата зима е най-топлата в България от 135 години насам. Според климатолога Симеон Матев това не е толкова сензационно.

„През изминалите декември, януари и февруари сумираната цифра на средните температури е най-голяма откакто има измерване. Но не навсякъде в страната е така – в Ловешко и Разградско най-топлата зима е през 2007 г., тази не успя да го подобри. В по-голямата част от България, например в Южна и Източна България обаче е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения в страната. В последните 10-15 години температурите, които наблюдаваме, не са били виждани в последните 150 години, това е част от еволюцията на планетата, следствие от физическото развитие на планетата“, заяви той пред „Нова нюз“.

По думите му топлата зима носи и позитиви. „Отделяме по-малко средства за отопление и като цяло консумираме много по-малко енергоносители. Това се връща в природата – има по-малко изхвърлени парникови газове. Освен това като цяло животът е по-лесен при липса на сняг. Негативите са за природата и ски курортите“, обясни Матев. И допълни, че подобна картинка се наблюдава в голяма част от Европа – високи температури и засушаване.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *