Израелската тактика на изпепелената земя може да доведе до „Хамас 2.0“

Водената от Израел война в Газа заплашва да доведе до появата на „Хамас 2.0“ и до разпространяване на тероризма в Европа, предупреждава британският в. „Телеграф“, според който има опасност израелските удари да докаже това, което „Хамас“ твърди – че въоръжената съпротива е единственият реален метод.

„Телеграф“ отбелязва, че бруталното нападение на „Хамас“ в Израел на 7 октомври разбираемо е било окачествено като израелския 11 септември – терористичните атаки на Ал Кайда в САЩ през 2001 г., след които САЩ нахлуха в Афганистан, а после и в Ирак. Тези войни доведоха до смъртта на най-малко 400 000 души, припомня вестникът. В същото време терористичната заплаха по цял свят увеличи мащабите, обхвата и комплексността си, допълва той.

Още по темата

1 ное 2023 13:40

33

След нападението на „Хамас“ за шест дни върху Газа, най-гъсто населения регион в света, бяха хвърлени 6000 бомби. За сравнение, в най-интензивните моменти от кампанията за борба с Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак през 2015 и 2016 г. бяха хвърляни средно по 2500 бомби на месец, на територия, 100 пъти по-голяма от Ивицата Газа. Три седмици по-късно, по данни на контролираното от „Хамас“ здравни служби в Ивицата, загиналите са над 8000, 40 % от тях са деца и 30 % жени. 63% от населението е разселено, а 15% от всички жилищни сгради са разрушени, според ООН.

„Телеграф“ отбелязва, че макар целта на Израел да е да „изкорени“ „Хамас“, тази кампания на изпепелената земя може да доведе до появата на „Хамас 2.0“, много по-крайна организация. Въпреки твърденията, че „Хамас“ са същите като Ислямска държава, „Хамас“ е политическо ислямистко движение, чиито дейности се самоопределят като „съпротива“ и се основават на ясно изразена националистическа програма. За ИД „Хамас“ са вероотстъпници, достойни за смърт – просто и ясно. В Ивицата Газа „Хамас“ редовно се разправя с джихадистки клетки, чиято идеология е по-крайна и глобална по характер, включително ИД. В съседна Сирия ИД открито ликвидира опозиционни групи, ползващи се с подкрепата на „Хамас“, като ги нарича неверници. Мащабите на насилието на двете организации са сходни, но като движения те са кардинално различни, пише всекидневникът.

Тероризмът като цяло не може да бъде „изкоренен“, особено когато една терористична група има корени в кауза, която се възприема от по-широк кръг хора като истинна и справедлива. ИД нямаше такова преимущество – идеологическата ѝ основа беше единодушно осъдена и светът се мобилизира за борба с нея.  Но израелската кампания в Газа рискува да легитимира твърденията на „Хамас“, че въоръжената съпротива е единственият реален път. Жителите на целия мюсюлмански свят излезе на улиците, осъждайки опустошенията в Газа – нещо, което отдавна не е виждано в такъв мащаб в региона.

Сухопътното нашествие на Израел вероятно ще нанесе силен удар на „Хамас“, но групировката ще оцелее и може да стане ще по-жестока от преди. Още по-лошо е, че интензивният израелски отговор в Газа и дълбокото чувство на международна незаинтересованост от цената му за цивилното население рискуват да доведат до ново поколение тероризъм в Близкия изток и извън него, включително САЩ и Европа, предупреждава британското издание, като припомня, че палестинският въпрос някога беше мощен лозунг за сплотяване на джихадистите по света, но значението му отслабна през последните години. Настоящите събития рискуват да го поставят отново на преден план и да го глобализират.

Високопоставеният лидер на „Хамас“ Гази Хамад приветства нападението, извършено от организацията в Израел на 7 октомври и подчерта, че ако получи възможността за това, терористичната група ще го повтори отново и отново, докато Израел не бъде унищожен, гласи акцентът на „Таймс ъф Индия“.

Палестинският лидер, член на политическото бюро на „Хамас“, е направил това изявление в интервю за ливанския телевизионен канал Ел Би Си и то е било преведено и разпространено от Института за проучване на Близкия изток. Според него „Израел е страна, която няма място на нашите земи“, а съществуването ѝ е катастрофа за арабските и ислямските страни.

„Не се притесняваме да кажем това“, отбелязва Гази Хамад, като обещава, че нападението ще бъде повторено „втори, трети и четвърти път“. „Хамас“ е готов да плати цената – „наричат ни нация на мъченици и ние сме горди да жертваме мъченици“, добавя той.

Той заявява също, че „Хамас“ не е имал намерение да наранява цивилни, но „е имало усложнения на терен“. Освен това „ние сме жертви на окупация. Точка. Следователно никой не трябва да ни обвинява за нещата, които правим. 7 октомври, 10 октомври, 1000 000 октомври – всичко, което правим, е оправдано“, подчертава членът на политическото ръководство на управляващото в Газа движение.

Повечето от жертвите на нападението на „Хамас“ бяха мирни граждани, включително пеленачета, деца и старци, припомня „Таймс ъф Индия“. Изданието цитира и изказването на американската кандидатка за президент Ники Хейли, че „затова не трябва да има примирие, докато „Хамас“ не бъде унищожен“.
 (БТА, Асен Георгиев)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *