Икономист: Предлагат се мерки без анализ за справяне с инфлацията


Икономист: Предлагат се мерки без анализ за справяне с инфлацията

Снимка БГНЕС

„Ние така и не разбрахме тази инфлация от какво е предизвикана. Предлагат се мерки без анализ за справяне с нея.“ Това заяви в интервю за БНР доц. Виктор Йоцов, икономист от Института за икономически изследвания при БАН, преподавател в УНСС.

„Тези 17 стоки, които се предлагат за таван на надценките, имат толкова нисък относителен дял – не може да очакваме ефект върху инфлацията от тях“, категоричен бе той относно административните ограничения, с които служебното правителство се опитва да намали инфлацията.

„Ако се контролират цените, трябва да се слага таван на самите цени, не на надценката, но това е антипазарна мярка и не е дългосрочно решение на въпроса“, коментира доц. Йоцов в предаването „Преди всички“.

„Цените тръгнаха нагоре още преди Covid кризата. След началото на войната в Украйна този процес се засили отново.“

Правителството трябва да раздава купони или ваучери на най-нуждаещите се, смята икономистът. Виктор Йоцов постави като първостепенна задача пред новия парламент приемането на бюджета. „Особено за общините ще има голям проблем, ако се действа в рамките на 1/12 от предходния бюджет.“

„Възможността да се избере редовно правителство в този парламент ми се струва много ограничена“, посочи в заключение той.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *