Има ли вариант за четиридневна работна седмица в България

Малък брой фирми са пробвали да работят 32 вместо 40 часа. Прави впечатление, че и те вече се отказват от този начин на организация на работното време, съобщи БНТ.

Ако четиридневната работна седмица се въведе в България, ще паднат производителността на труда и заплатите, категорични са работодателските организации. Според синдикатите, идеята за 4-дневната седмица е добра, тъй като служителите ще бъдат по-отпочинали.

 „В България производителността на труда е пет пъти по-малка от средната в Европа. И не произвеждаме достатъчно много продукти с висока добавена стойност. Освен това имаме и дефицит на работна ръка, т.е. няма свободна работна ръка, която да замести липсващата, когато не работи през този един ден“, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Ако се въведе, производството ще спадне с 20%, казва още Иванов, заплатите също.

Още по темата

23 фев 2023 12:52

125

12 дек 2022 18:22

29

Моделът е тестван в скандинавските страни, в Дания и Испания, обяснява той, но засега е неприложим. Може би единственото изключение е IT секторът, където един служител може да свърши работата си вместо за пет, за четири дни. Така смята и Венелин Молнар, управител на дизайнерско бюро в Русе. Той има трима служители.

Синдикалистите са оптимисти. Казват, че ако работодатели и синдикати се договорят, законовата рамка може да бъде променена и работната седмица да стане четиридневна.

„Ако чрез по-кратката работна седмица се повиши производителността на един работник или служител и се даде възможност той да бъде по-дълго със своето семейство и по този начин, връщайки се по-отпочинал на работа, работи по-ефективно и продуктивно, защо да не е възможно“, пита Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *