Има ли конфликт на интереси? Сестрата на депутатка от ПП получила финансиране от Фонда на Фондовете, докато Даниел Лорер бил министър

Компания, близка до бившия министър на иновациите от правителството на Кирил Петков – Даниел Лорер, и депутатката Деница Симеонова, е получила държавни пари под формата на финансиране на стартъп.

В публикация в „Капитал“ от 11 август, със заглавие „Innovation Capital инвестира 100 хил. лв. в младата компания Foody.to“, става ясно как фондът Иновейшън Кепитъл, който работи предимно с публични средства, предоставени от Фонда на Фондовете, е инвестирал 50 хил. евро във Foody.to – стартъп, целящ да намали изхвърлянето на храна в ресторантьорския бранш.

„Иновейшън Кепитъл“ АД, ЕИК 205457880, е фонд мениджър, управляващ „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА, 205910918. Фондът инвестира средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. Средствата идват от данъкоплатците в България и ЕС, посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Дружеството „София ту гоу“ ООД, ЕИК 206285939, което действа под търговското наименование „Foody.to“, е основано от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова в края на 2020 г.

През октомври 2021 г. Деница Симеонова прехвърля дружествените си дялове в „София ту гоу“ ООД, в полза на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно – на 17.03.2022 г. Иновейшън Кепитъл Фонд е прието като съдружник в „София ту гоу“ ООД и според статията по-горе е направило инвестиция от 50 хил. евро.

Припомняме, че през ноември 2021 г. Деница Симеонова е избрана за народен представител в 47-ото НС от листата на „Продължаваме промяната“.

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *