Иран иска израелската армия да бъде обявена за „терористична организация“

Иран призова мюсюлманските държави да обявят израелската армия за „терористична организация“ заради нейната военна операция в ивицата Газа, предаде Франс прес. Призивът бе отправен от президента на Иран Ебрахим Раиси, който говори на срещата на върха на арабските и мюсюлманските лидери, провеждаща се в саудитската столица Рияд и посветена на войната между Израел и „Хамас“, допълва френската новинарска агенция.

В  речта си Раиси също така призова мюсюлманските страни да се подготвят да въоръжат палестинците, ако „престъпленията срещу човечеството“ на Израел продължават, предаде Франс прес.

Френската агенция припомня, че радикалното палестинско движение „Хамас“ е признато за терористична организация от САЩ, Канада и ЕС. Иран подкрепя „Хамас“ и гледа на него като на освободително движение.

„Сега, когато международните организации станаха безполезни, ние трябва да изиграем роля“, заяви Раиси. Той призова мюсюлманските страни да скъсат всякакви политически и икономически отношения с Израел, който Иран не признава.

Раиси призова и за търговски бойкот срещу „ционисткия режим“, по-специално в областта на енергетиката.

Иранският лидер отново обвини САЩ, че са основен партньор на Израел в неговите престъпления. „Америка де факто влезе директно във войната, като изпрати кораби в Източното Средиземноморие“, добави Раиси.

Иранският президент също така приветства „Хамас“, допълва Ройтерс.

„Няма друг начин, освен съпротивата срещу Израел, ние целуваме ръцете на „Хамас“ за неговата съпротива срещу Израел“, каза Раиси. Той призова ислямските страни да наложат санкции на Израел, свързани петрола и с доставката на стоки.

По-рано на срещата на върха в Рияд говориха саудитският престолонаследник и лидерите на Палестинската автономия и на Египет. Изказване направи и турският президент.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *