Истинският козунак с не повече от 6 съставки, не е под 20 лв. за кг

Има поскъпване на козунаците с около 30%, дължи се основно на поскъпването на суровините и разходите за труд. Това призна собственикът на столична пекарна Дарин Стойков пред Bulgaria ON AIR.

„Ако миналата година сме купували яйцето за 24 ст., в момента не можем да го намерим за под 50 – няма нещо, което да е поевтиняло, може би само маята държи постоянна цена. За да го наречем козунак, в него трябва да има 6 неща. Взимайки предвид цената на суровината, на труда, усилията и времето, килограм козунак под 20 лева е нереално ниска цена, ако е истински козунак. Ако на етикета има повече от 6 неща, не е редно да го наричаме козунак“, обясни той за „България сутрин“.

Още по темата

5 апр 2023 09:49

86

Според Стойков една стока струва толкова, колкото някой е готов да плати – дори козунакът да е на цена от 100 лева.

„Има технологии, които изискват 3 дни втасване на козунака. За специалните козунаци трябва по-специално брашно, доста топло помещение, много умения. Думата спекула няма дефиниция и не е законов термин. Това явление е било разпространено по време на Първата и Втората световна война. Трябва да спрем да употребяваме тази дума“, подчерта собственикът на пекарна.

Наемите на помещенията категорично вървят нагоре, докато за цената на енергията има механизъм за компенсации, стана ясно още от думите му.

Кампанията „Висящи козунаци“ е специална за пекарната на Дарин Стойков.

„Преди 4 години я започнахме и вашата телевизия беше първата, която отрази кампанията. Механизмът е много прост – плащате козунак за някого, когото не познавате, наш ангажимент е да го произведем и доставим. Всяка година се обръщаме към партньор, с който да дистрибутираме това нещо. Тази година всичко ще отиде за Розовата къща – дневен център за хора със зависимости. Повечето от тях са бездомни и решихме тази година да направим техния празник по-добър“, разказа събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *