Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром“

Интерконекторът от Гърция за България се очаква да бъде пуснат от 1 октомври. В България има осигурени достатъчно количества газ за септември, от октомври нататък няма. Това казаха министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов след заседание на Кризисния щаб по енергетика, който се събра в Министерския съвет днес. На срещата участват и представители на бизнеса и синдикатите.

„Овладяна е ситуацията, мобилизирана е цялата държава“, каза Алексиев, който оглавява Щаба. По думите му обаче е имало хаос при встъпване в длъжност на служебния кабинет и е констатирано, че „е изгубено много време, през което реално не е правено нещо“.

След като е осигурена доставката на един танкер с втечнен газ за октомври, правителството работи по осигуряване на нужните количества на поносима за бизнеса и домакинствата цена, стана ясно на брифинга.

Алексиев обяви, че приемливата цена за бизнеса е 250 лв. на мегаватчас. Действащата за август цена е 297.89 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цел на служебния кабинет е и стабилизиране на „Булгаргаз“. Проблемът там е тежкото финансово състояние, защото не успява да си събере дължимото за стотици милиони левове, а основният дълг е на „Топлофикация София“. Министърът смята, че ако столичната топлофикация продължи да работи по същия начин, дългът й за газ ще расте с по 300 млн. лв. месечно. За да се спре това, е създадена работна група от експерти за модернизация на оборудването на софийското дружество.

Проблем Христо Алексиев вижда в компенсациите за бизнеса. Министърът подчерта, че „ако се продължава с компенсациите, които се дават по този начин, ще се стигне до повишаване на данъците“. Затова икономиката трябва да се накара да работи по нормална логика, категоричен е той.

„Обсъждана е темата за Булгаргаз“, потвърди директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. „Важно е дружеството да бъде подкрепено, защото може да осигурява природен газ, да не се допуска да има санкции от „Газпром“ за невзетите количества, да се търси решение те да бъдат взети и да има възможност за дългосрочни договори“, поясни той. И за него „компенсациите изкривяват българската икономика“.

450 лв. на мегаватчас може да стигне цената на природния газ януари месец, смята още Йоцов.

Министър Росен Христов потвърди, че не харесва програмата за компенсации за бизнеса, приета от НС, но ще се работи в тази рамка. Той уточни, че правителството ще подготви проектозакони и се предвиждат мерки в тази посока, когато започне работа новият парламент „да са подготвени нещата“. Той добави, че започват преговори и с Азербайджан за допълнителни количества газ от там. Те били готови да увеличат доставките с до 50%, но искат нови цени за новите количества. „Няма гаранция обаче за договаряне на цени до 250 лв. на мегаватчаса“, поясни той.

Започват преговори и с турски компании. Очакват се резултати до две седмици.

Христов покани гръцкия министър на енергетиката на посещение в България за оглед на интерконектора и да започнат изпитания на тръбата в рамките на 72 часа с истински газ и симулация на авария.

В отговор на въпрос за това къде се разтоварват танкерите с втечнен газ, енергийният министър заяви, че поради липса на слотове е приет само един танкер и след като бизнесът не може да понесе по-висока цена, това „прави вече неизбежно да не се преговаря с „Газпром експорт“ за възобновяване на доставките на газ по текущия договор“.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *