Как Хамас даде нарежданията за атаката над Израел в последната минута?

Първите заповеди дойдоха преди 4 часа сутринта: Всеки, който е посещавал редовните тренировки и не е планирал да присъства на утринната молитва в обичайните си джамии, трябва да отиде да се моли.

Един час по-късно, когато небето започна да просветлява над Газа и конгрегациите започнаха да се разпръсват, бяха издадени нови инструкции. Те също бяха прости и се предаваха главно от уста на уста: Донесете оръжията си и всякакви боеприпаси, които имате, и се съберете пред определени забележителности.

Но все още на никой не беше казано какво ще се случи. Операция „Наводнението Ал-Акса“, най-амбициозната операция, започната от Хамас, откакто екстремистката ислямистка организация пое контрола над Газа през 2007 г., все още беше тайна.

Планът беше формулиран от шепа закоравели, ветерани лидери на Хамас и все още беше непознат за мъжете, чието насилие беше на път да разбие всяко мимолетно усещане за спокойствие или напредък към нова стабилност в Близкия изток. Това беше неизвестно и за много от прехвалените военни и разузнавателни служби на Израел.

Решението да се предават устни инструкции на хиляди бойци на Хамас, разпръснати сред 2,3 милиона жители на Газа, беше последната от поредица от мерки, предназначени да излъжат една от най-мощните системи за наблюдение в света и да запазят всяка информация за това, което може да се случи от мрежа от шпиони.

Инструкциите се разпространиха из Газа в каскада, дадени първо на командирите на „батальоните“ от сто или повече души, след това на водачите на взводове от 20 или 30, които казаха на командирите на отряди начело на дузина, които преминаха съобщение до приятелите, съседите и роднините, които се бяха присъединили към тях на ученията, провеждани два пъти седмично на десетки места в анклава.

Едва когато мъжете се събраха, бяха раздадени допълнителни боеприпаси и по-мощно оръжие. Мнозина са боравили с такива оръжия през предходните месеци и са ги връщали в арсеналите на Хамас след всеки урок. Скоро те носеха ръчни и реактивни гранати, тежки картечници, снайпери и експлозиви.

Сега беше 6 сутринта. Слънцето изгря и последните заповеди бяха издадени. Сега те бяха записани: мъжете трябваше да се втурнат през пролуки, които скоро щяха да бъдат взривени или разбити през периметърната ограда на стойност 1 милиард долара около Газа и да атакуват израелски войници и цивилни от другата страна.

Този разказ за ранните моменти от терористичните атаки на 7 октомври в Израел е извлечен от множество източници, включително срещи с служители на израелското разузнаване, експерти, източници с пряка информация за докладите за разпит на бойци на Хамас, заловени по време на атаките, и материали, публикувани от Хамас и израелската армия, пишат от The Guardian.

Въпреки че много твърдения са трудни за проверка и са били оспорвани, уважавани и независими експерти на Хамас описаха разказа като правдоподобен.

Той подчертава мащаба на планирането зад операцията и частично обяснява множеството провали на израелските сили за сигурност, довели до смъртта на 1100 техни цивилни сънародници и 300 техни другари по оръжие.

Един от факторите беше самият брой преминали през оградата – според някои източници около 3000, включително членове на Палестинския ислямски джихад (PIJ), съюзническа, но независима фракция, която не беше информирана предварително за атаките, казаха източници. Тя се присъединила, след като разбрала за пробива на оградата. Цивилни също се изсипаха от Газа в общия хаос, окуражени от бавната реакция на израелските сили за сигурност.

Писмени заповеди разясняват на частите на Хамас точен план, изготвен от двама мъже, за които Израел смята, че са били главните планиращи нападението: Яхя Синвар, главният ръководител на Хамас в анклава, и Мохамед Дейф, командир на военните ал-Ал-Хамас Бригади Касъм и елитни отряди Нухба.

Всяка единица получи отделна цел: военна база, кибуц, път или град. Често техните заповеди са били придружени от карти, показващи подробности за защитата и ключовите места в рамките на техните цели, черпейки от информация, получена от симпатизанти, работещи в Израел, твърдят източниците. Смята се, че рейвът, на който загинаха 260 души, не е бил сред първоначалните цели.

На различни звена бяха дадени три задачи. На едни беше наредено да победят недостатъчните и неподготвени израелски военни бази около Газа или да атакуват цивилни в домовете им.

Хамас обвини голяма част от насилието върху цивилни – и зверствата, включително изнасилвания и изтезания – върху „престъпниците“, които са последвали нападателите. Израелските сили за отбрана пуснаха интервю със заловен нападател, който каза, че „мисията е била да убие всеки, когото види“. Тогава нападателят описа как е стрелял по деца.

На други части беше наредено да защитават позиции срещу израелските военни сили, когато дойдоха, често със засади на ключови пътища. Това не е самоубийствена мисия, тъй като смъртта на нападателите не е неразделна част от операцията – точка от ислямския закон, която планиращите операцията внимателно са обмислили, казаха източниците.

Трети набор от единици бяха нагърбени със залавянето на възможно най-много заложници и отвеждането им до пролуките в оградата, където специални отряди чакаха да вземат заложниците в огромния тунелен комплекс под Газа. Смята се, че тук са държани повече от 240 души, включително бебета, деца и възрастни хора, както и военнослужещи. Досега само четирима са освободени и един спасен.

Израелските служители по сигурността смятат, че политическото ръководство на Хамас в чужбина не е било информирано за подробностите за операцията, както и спонсорите на Хамас в Иран, въпреки че и двамата вероятно са знаели, че нещо се планира. „Беше много тесен кръг“, каза източник, близък до Хамас, пред Ройтерс миналия месец.

Представители на Хамас казаха, че планирането на атаката е започнало преди две години, след като израелската полиция извърши нападения в йерусалимската джамия Ал-Акса, третото най-свещено място на исляма. Израелски източници твърдят, че срокът е бил по-кратък – може би година или 18 месеца – и че през този период са положени усилия да се засили израелското убеждение, че Хамас е преместил фокуса си от насилието срещу Израел към икономическото развитие в Газа.

Точната роля на различните лидери на Хамас в нападението все още не е установена, но е ясно, че Синвар и Дейф са били в центъра за планирането му.

Deif означава „гост“, препратка към постоянното преместване на 58-годишния мъж, за да избегне разкриването му от Израел. Член на Хамас от началото на 20-те си години, бившият студент по природни науки ръководи вълна от самоубийствени атентати срещу израелски цивилни в началото на 90-те години и още едно десетилетие по-късно. Дейф може да е бил осакатен от един от многото израелски опити за убийство, а семейството му беше убито при въздушен удар през 2014 г. Израелски официални лица описаха Дейф, чието истинско име е Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, като „мъртъв човек, който все още ходи“.

61-годишният Синвар, също член-основател на Хамас – акроним на Ислямското съпротивително движение – прекара 23 години в израелски затвори за убийства на израелски войници, преди да бъде освободен сред повече от 1000 затворници, разменени през 2011 г. с Гилад Шалит, израелски войник, заловен от петима Хамас години по-рано.

В затвора Синвар отказваше да разговаря с израелци и лично наказваше онези, които го правеха, като притискаше лицето на един човек в импровизирана печка, според бивш израелски следовател в институцията, където беше държан Синвар.

„Той е 1000% отдаден и 1000% жесток, много, много твърд човек„, каза разпитващият.

При освобождаването си Синвар каза, че опитът му го е научил, че залавянето на израелски войници е единственият начин за освобождаване на затворници. Журналист, който се срещна със Синвар преди десетилетие, каза пред Guardian, че лидерът на Хамас е бил толкова фокусиран върху тази цел, че сякаш „светът не съществува отвъд очите му„.

Анализаторите казаха, че другите цели на атаките от 7 октомври вероятно включват спиране на усилията за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, допълнително подкопаване на палестинската власт, отвличане на вниманието от провала на Хамас да предостави услуги или да пробие блокадата на Газа и провокиране на насилствена реакция от страна на Израел, която ще мобилизира собствените си поддръжници в Газа, Западния бряг и другаде.

Пет дни след атаката лидер на Хамас заяви, че това е превантивен удар, нанесен, след като организацията научи, че израелските сили подготвят голямо нападение над Газа след еврейския празник Сукот.

Много експерти – и израелски източници по сигурността – казаха, че Хамас е изненадан от успеха си. Бавният отговор на израелските сили позволи на някои части да направят няколко пътувания в Израел от Газа, за да върнат повече заложници, казаха израелски официални лица. Някои от цивилните, преминали в Израел, също са взели пленници, което усложнява настоящите спасителни усилия и преговори, според източници от Израел и Хамас.

Хамас оборудва нападателите с камери GoPro, за да заснемат атаката. Някои от ужасяващите изображения, открити от израелските следователи, показват садистично малтретиране и убийства. Официален монтаж на такива кадри, разпространен от Хамас, показва ужасени хора, които молят за живота си и застреляно домашно куче. Пускането на тези изображения по официалните канали на Хамас предполага, че атаката от 7 октомври е поне отчасти „пропагандно дело“, казаха експерти по тероризма.

Няма доказателства, че Хамас се е надявал да задържи територия или да предизвика по-широко въстание, въпреки че на някои е казано да се бият докрай. Въпреки това значителен брой се предадоха. Израелските служители няма да кажат колко, само че тези пленници са били полезен източник на информация.

Хамас наистина заповяда на някои нападатели да се оттеглят, когато израелските сили започнаха да се събират и много висши командири се върнаха в Газа. Това означаваше, че въпреки че много членове на бригадите Касъм и единиците Нухба загинаха, повечето от лидерите останаха живи. Оттогава някои са били убити в офанзивата на ИД в Газа, която досега е отнела повече от 9770 живота, включително повече от 4000 деца, според местните здравни власти.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *