Колко е смъртоносен коронавирусът? Учените са близо до отговор

Шест месеца след началото на пандемията от коронавирус учените са близо до намиране на отговор на един от основните въпроси за вируса. Колко е смъртоносен?

Изследователи, които първоначално са анализирали данни за огнища на круизни кораби и наскоро направени проучвания с хиляди хора на горещи точки, сега провеждат десетки изследвания, за да установят смъртността при този вирус.

Тези проучвания, изследвани са смъртните случаи от общия брой на заразените, в които са включени и нерегистрирани случаи, показват, че Covid-19 убива от 0,3% до 1,5% от заразените. Повечето изследвания посочват, че смъртността е между 0,5% и 1,0%, което означава, че на всеки 1000 заразени средно умират между пет и десет души, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Това доказва на този етап, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип, но не толкова смъртоносен, колкото ебола или други инфекциозни заболявания, появили се през последните години. Коронавирусът обаче убива повече хора от някои по-смъртоносни заболявания частично заради по-голямата инфекциозност.

Не само каква е смъртността. Също колко е заразно заболяването, и Covid-19 е много заразен, коментира Ерик Тонър от здравния център на „Джонс Хопкинс“. По думите му комбинацията от процента на смъртност и инфекциозност го правят толкова опасно заболяване.

Здравните власти и учените се опитват да установят смъртността при този вирус за по-добро разбиране на риска от това заболяване, изчислявайки колко хора могат да починат и какви мерки могат да се прилагат за ограничаване на разпространението му.

Трудно е да се измери, но изследвания откриват ясен сигнал сред шумотевицата, коментира Тимъти Ръсел от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Проучване на Ръсел и негови колеги, публикувано през февруари, е проверило данни от Китай и от огнището на круизния кораб Diamond Princess. Те са установили, че смъртността при коронавируса е 0,6%.

Повече от 14,7 милиона души са заразени с коронавирус по света и над 609 000 са починали, като близо ¼ от фаталните случаи са в САЩ, според данните на Университет „Джонс Хопкинс“. Това означава, че сред потвърдените случаи по света смъртността е 4,2 на сто.

Този процент на смъртните случаи сред потвърдените случаи е по-висок от процента на починалите сред всички заразени, защото според учените има много по-леки случаи и безсимптомни, които изобщо не са включени в статистиката.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са установили, че зад всеки потвърден заразен с коронавирус има още около 10 случая, които не са регистрирани в началото на май. От март до началото на май общият брой на заразените най-вероятно е от 6 до 24 пъти по-висок от регистрираните случаи, като това зависи от всеки щат, отбелязва агенцията в изследване в журнала JAMA Internal Medicine.

За да получат по-ясна картина за смъртността при този вирус, учените трябва да открият точния брой на изпуснатите случаи или на тези без симптоми, както и непотвърдените смъртни случаи, които са свързани с коронавируса.

Анализ на 26 различни изследвания е установил, че смъртността в различните краища на света е около 0,68%, като варира между 0,53% и 0,82%, според проучване, публикувано в medRxiv през юли, което все още не е прегледано от други изследователи.

Към 10 юли Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочват, че смъртността е 0,65%.

Смъртността е различна при различните възрастови групи. При тези над 65 г. смъртността е 5,6% – 40 пъти по-голям риск в сравнение при някой, който е на около 50 г.

Ако средно смъртността при коронавируса е около 0,6%, това би означавало, че този вирус е 6 пъти по-смъртоносен от сезонния грип (0,1%). Заболявания като ебола, SARS и МЕРС са много по-смъртоносни – между 10% и 50%.

Отделно много лекари са притеснени, че коронавирусът може да предизвика дългосрочни усложнения при някои пациенти, особено при тези, които са лекувани в болници в продължение на седмици.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *