Крият катаджии в схема за крадени автомобили – кой е опънал икономически „чадър“

Катаджии от Бургас са замесени в схемата за крадени луксозни автомобили, която бе разбита преди седмица в морския град. Не е възможно колите с пренабити номера да получават регистрации в “Пътна полиция” без участие на вътрешни хора, каза за “Труд” бившият шеф на “Криминална полиция” в Бургас Николай Николов, който още през 2020 г. е подал първия сигнал за престъпленията.

Както писа “Труд”, в КАТ-Бургас са били регистрирани задигнати лимузини за над 4 000 000 лв. Никой от подкупните служители обаче, без чиято помощ не би могла да се осъществи престъпната схема, не е бил арестуван при акцията преди дни, в която бяха задържани 6 автоджамбази.

Според Николов скъпите автомобили, които са съвсем нови, са били крадени основно в София. След промяна на номера на рамата са били регистрирани в сектор “Пътна полиция” – Бургас при определен служител. Новият номер се фалшифицирал така, че да съвпада с този на друг автомобил, намиращ се някъде из Европа. По този начин се създава се т. нар “двойник”, “близнак” или “клонинг”. На автомобилите са били издавани фалшиви документи на името на малоимотни или криминално проявени лица.

Едно от возилата – “Ролс Ройс” на стойност 800 000 евро, е било записано на името на автоапаш, който е лежал в затвора. В последствие част от автомобилите са били изнасяни към Турция, а от там към страни, като Дубай, Кувейт, Саудитска Арабия и др., а една малка част са се продавали у нас. Информацията, която Николов подал в Главна дирекция “Национална полиция” е била конкретна – имена и откраднати возила. Според сигнала му автомобилите не преминавали каналите на КАТ-Бургас, а се паркирали отстрани на сградата, където излизал определен служител, описвал данните и попълвал нужните документи. Никой не се е задействал по сигнала на бившия полицай, твърди той.

Имало е конкретни сведения кога автомобилите ще бъде изкарани от България, но не са били предприети действия, за да бъдат спрени и задържани на границата.

През лятото на 2021 г. Николов е подал сигнал и до министър Бойко Рашков, но резултатът останал нулев. Чак когато информацията е стигнала до Специализираната прокуратура, се е подготвила акцията в морския град. През юли тази година все пак мерки са взети, след като е станало ясно, че ще бъдат задържани автокрадците. Ръководството на ОДМВР-Бургас е наредило да се дават дежурства ежедневно от експерт от техническата служба и служител от “Криминална полиция”, които да присъстват на огледите на нови МПС. Това се прави от години в цялата страна, но в морския град е започнало едва преди месец, твърди Николов. Според него участниците в схемата са коментирали, че всичко това е временно и че никой от “техните хора в ОДМВР-Бургас” не е преместен от структурите на МВР и след преминаване на “жегата” схемата ще бъде задействана отново. Той твърди, че шефове от полицията в града са знаели къде точно се намират някои от крадените автомобили – в гараж в ж. к. “Меден рудник”, но не са били предприети никакви действия за откриването им и задържането на крадците.

Според запознати, за да бъдат задържани подкупните полицаи, трябва да се задейства “Вътрешна сигурност” от София, а не отделът на същата структура на местно ниво.

Според прокуратурата

Пижака бил връзката с полицаите

Стоян Пижака (в средата) се кълне, че няма връзка с крадените лимузини.

Съдът остави зад решетките четирима души от разбитата схема за кражба на луксозни автомобили. Стоян Атанасов – Пижака, Иван Киров, Николай Найденов и брат му Димитър Найденов са в ареста. Тодор Димитров и единствената жена в схемата – Даника Михова, са на свобода с мярка за неотклонение “подписка”.

Срещу престъпната група са събрани 6 тома с доказателства. Посоченият за тартор обаче – Пижака, отрича да е участвал и се заканва, че ще си търси правата в съда, ако се опитат да го вкарат в затвора. Според обвинението неговата роля е била да намира по свои канали луксозни автомобили за крадене, след което да осигурява транспорта им до Бургас и регистрацията в “Пътна полиция”. Преди време той беше задържан за серия от застрахователни измами и кражби на автомобили в Бургас и региона, но събраните доказателства не издържаха в съда и беше оправдан.

Коментари в интернет от морския град

За схеми в КАТ са доста хитри

Целият КАТ Бургас е за закриване, това е мястото където най-много чакаш за регистриране на кола, дори повече от София. Ако минеш за ден е някакъв уникален късмет! През 2 часа имат почивки, цял ден нищо не правят.
***
А тези които са им помагали в милицията няма ли да ги хванат? Или залагаме, че в КАТ работят само амеби които нямат идея какво правят? Те и двете са валидни опции, но все пак… като става дума за схеми са доста хитри.
***
Лично мнение: В тая далавера няма нито един полицай замесен, учителките от близката детска градина са.

От началото на 2022 г.

Задигат по 30 коли на седмица

Джиповете – най-любима плячка

727 автомобила са откраднати за първите 6 месеца на 2022 г. За същия период полицията е успяла да издири 78 коли, което е около 10 процента. Задигнатите автомобили са близо 100 повече, отколкото за същия период на миналата година, когато броят им е бил 633. Това обаче са били издирени 96, сочи стастиката на МВР.

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *