Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята

Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, съобщи метеорологичната агенция на ООН, предаде БГНЕС като се позова на АФП.

„Това беше най-горещият август в историята – с голяма разлика – и вторият най-горещ месец в историята след юли 2023 г.“, според Световната метеорологична организация на ООН (СМО) и Службата за климатични промени „Коперник“ на ЕС.

„Северното полукълбо току-що преживя лято на екстремни явления“, заяви генералният секретар на СМО Петери Талас, припомняйки горските пожари и горещите вълни.

„В южното полукълбо площта на морския лед в Антарктида беше буквално извън класациите, а глобалната температура на морската повърхност отново беше с нов рекорд“, добави той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви от своя страна: „Нашата планета току-що преживя един сезон на кипене – най-горещото лято в историята“, и предупреди за „климатичния срив“.

„Учените отдавна предупреждават какво ще отприщи нашата зависимост от изкопаемите горива“, припомни той и призова лидерите да предприемат действия и да намерят решения.

Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени „Коперник“, заяви, че 2023 г. вече е втората най-топла година в историята, според данните за последните осем месеца от януари насам.

Рекордните нива и тяхното въздействие както върху хората, така и върху планетата, ясно показват „затоплянето на климатичната система“, подчерта той.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *