Мароко обяви тридневен траур след тежкото земетресение

Мароко обяви тридневен национален траур след смъртоносното земетресение, при което загинаха повече от 1000 души, се казва в съобщение на кралския дворец, предаде АФП.

„Взето е решение за тридневен национален траур, като знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени сгради“, се казва в изявление, след като крал Мохамед VI председателстваше среща за обсъждане на бедствието.

Срещата се проведе, след като земетресението, най-смъртоносното в северноафриканската страна от десетилетия насам, удари югозападно от туристическата гореща точка Маракеш, убивайки най-малко 1037 души и ранявайки други 1204, много от които в критично състояние.

Още по темата

9 сеп 2023 20:08

16

След като бе информиран от официални лица, кралят нареди незабавното създаване на „комисия, отговорна за разгръщането на програма за спешна рехабилитация и помощ за възстановяване на разрушените жилища в районите на бедствието“ и „грижата за бедстващите хора, особено за сираците и уязвимите“.

Той разпореди също така да се осигурят „жилища, храна и всички други основни нужди“ на нуждаещите се, както и да се открие специална сметка в централната банка за дарения за помощи.

Междувременно Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) обяви, че възстановяването на щетите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от десетилетия насам може да отнеме месеци, ако не и години.

„Сега се мобилизираме, за да подкрепим мароканския Червен полумесец“, заяви Хосам Елшаркауи, регионален директор на МФЧК за Близкия изток и Северна Африка, като предупреди: „Очакват ни много месеци, ако не и години работа.“ /БГНЕС

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *