МВнР: Всички машини за вота ще пристигнат навреме

Точно 6 дни остават до изборите на 2 април. Готово ли е всичко за вота зад граница?

„В събота получихме достъп до машините. Вече основната част от машините тръгнаха, особено тези, които трябва през куриерски фирми да се доставят до САЩ, Канада и по-далечни дестинации. Имам уверението, че ще стигнат“, заяви председателят на работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов в студиото на „България сутрин“.

Машините, които пътуват по сухоземен път с партньорски микробуси, ще тръгнат по-късно. Кондов увери, че няма повод за притеснения и че най-късно до сряда те ще пристигнат по местата на гласуване. А по-голямата част от хартиените бюлетини вече са изпратени.

Още по темата

27 мар 2023 06:50

66

24 мар 2023 10:09

25

245 машини се изпращат в чужбина, уточни гостът. „Най-много са в Турция – 97, 36 в Германия, 35 във Великобритания. Има по една машина във всяка секция“, посочи Кондов пред Bulgaria ON AIR.

„Имаме 534 служители на държавната администрация, които ще пътуват като представители на държавата, предложени от министъра на външните работи. Още 203-ма служители от нашите дипломатични консулски представителства ще попълнят бройката до тези 737 служители, които трябва да има във всяка една секция, като представители на държавата“, подчерта Кондов.

Той добави, че е имало достатъчно кандидати и са подбрани тези, които имат опит, въпреки че на места ще има и такива без опит, но ЦИК ще проведе онлайн обучение за всички членове на СИК.

Кондов даде насоки как да гласуват българите зад граница: „Трябва да отидат с личен документ – лична карта, паспорт или удостоверение по чл. 263, че са подали документи за паспорт. Такива удостоверения се издават от нашите дипломатически консулски представителства, те са със снимка“.

„В чужбина законът не предвижда видеонаблюдение, за което сме много благодарни, тъй като това страшно щеше да усложни процеса по организацията“, поясни Кондов и добави, че единствено в Бахрейн е имало известни проблеми с разкриването на секция и няма да има такава.

„Има много далечни – има 5 секции в Австралия, две секции в Нова Зеландия, Ванкувър, Сиатъл, Сао Пауло, Сингапур. В Токио и Осака са най-далечните секции“, изтъкна Кондов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *