Министър Пенов напомни на училищата да си купят знамена, за да не се веят парцали по пилоните на 15 септември

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов напомни в писмо на директорите на училищата да купят нови знамена за училищата си, ако тези, с които разполагат са в неподходящ вид, за да не се веят по пилоните скъсани и мръсни национални флагове.

„При провеждането на официалната церемония на 15.09.2022 г. е необходимо на пилоните в училището и/или на самата сграда да бъде поставено националното знаме. Законът за държавния печат и националното знаме на Република България регламентира изисквания към знамето, като чл. 24 от него поставя следното изискване: „Знамената се поддържат в изряден естетичен вид“ – пише проф. Панов в писмото си от 12 август.

Училищата няма да получат допълнително средства за знамена, трябва да предвидят разхода в бюджетите на училищата си.

Министърът указва детайлно как трябва да се носи знамето по време на церемонията: на лявото рамо и се държи с лявата ръка, опъната по дръжката, а при преминаване в тържествен марш знамето се носи отпред с изправена дръжка, която се придържа отдолу с лявата ръка на височина под пояса, а по средата се придържа с дясната ръка, която е на височината на работа – както изисква законът.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *