Министър Цеков: Има системен проблем при поддръжката и изграждането на пътищата и мостове

Има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и изграждането на пътищата и мостовите съоръжения, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков в предаването „120 минути“ по bTV.

„Независимо от проверките, които Институтът за пътища и мостове прави на пътната мрежа и на съоръженията по републиканската пътна мрежа, считам, че планирането е нещо, в което изоставаме“, посочи министърът.

„Обикновено реагираме късно, нормалният порядък е да се изработи програма, при която в рамките на едни осем години занапред да се планират основни ремонти на най-застрашаващите участъци на пътната мрежа, на най-застрашените съоръжения“, обясни Андрей Цеков.

Още по темата

10 сеп 2023 09:52

37

8 сеп 2023 18:48

17

8 сеп 2023 14:58

35

8 сеп 2023 13:33

0

По думите му обаче, за съжаление това обикновено се прави тогава, когато възникне някакъв по-сериозен проблем или трагедия.

За моста в Царево, на който изгубиха живота си трима души, министърът обясни, че той е част от общинската пътна мрежа и регионалното министерство не разполага с текуща информация за начина, по който е бил поддържан.

„В момента, в който нашите екипи стъпиха на място, това, което установиха е, че устоят на моста е силно компрометиран от голямата вълна“, обясни Цеков и допълни, че екипи на Областното пътно управление са укрепили устоя на моста чрез заскаляване, за да може да провежда трафика.

Във връзка с водното бедствие на Южното Черноморие министърът на туризма Зарица Динкова обяви, че държавата е в готовност да помогне и за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии. По думите ѝ не може да се отлага с десетилетия системата за алармиране при бедствия, а това е проблем, който спешно трябва да се реши.

„Тича се след проблемите, вместо да има ясна визия и да се гледа напред как да се направи превенция“, заяви министър Динкова.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *