Митничари задържаха 75 000 къса цигари, укрити в камиони


Митничари задържаха 75 000 къса цигари, укрити в камиони

Снимка: БГНЕС

Митнически служители от ТД Митница Русе откриха 75 000 къса (3750 кутии) цигари при две отделни проверки на напускащи страната товарни автомобили с българска регистрация. Задържаните тютюневи изделия са с български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на акцизното законодателство, съобщиха от Митниците.

При първия случай, на 04.11.2023 г., митнически служители спират за проверка в района на ГКПП Дунав мост – Видин товарен автомобил, управляван от български гражданин и пътуващ от България за Великобритания. Според представените от водача документи, той е превозвал палети със санитарен порцелан. При извършената митническа проверка на товара в два палета с ботуши за мивки са открити 38 800 къса (1940 кутии) цигари с български акцизен бандерол. Шофьорът е заявил, че са негови и ги пренася „за приятели“, но не е представил документи за цигарите, съгласно изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

При втория случай, на 05.11.2023 г., митнически и гранични служители извършват съвместна проверка в района на ГКПП Дунав мост – Русе на напускащ страната специален автомобил – платформа за превозване на коли, с българска регистрация. Превозното средство е управлявал български гражданин по маршрут от България за Германия. В хода на контролните действия са открити 36 200 къса (1810 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в четири кутии за щори. Шофьорът е заявил впоследствие, че цигарите са негови и ги пренася за Германия, но не е представил документи за тях, според изискванията на ЗАДС.

Тютюневите изделия за иззети. Срещу двамата водачи на превозните средства са съставени актове за установените административни нарушения.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *