МС прие данъчните закони, Асен Василев: Предложенията са балансирани

На извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси.

След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета и парламентът ще може да приеме и бюджета преди края на годината“, заяви  финансовият министър Асен Василев.

Още по темата

3 ное 2023 07:00

193

Той припомни, че пакетът от данъчни закони беше публикуван в края на септември.

„Един месец стояха на обществено обсъждане, редица синдикални и професионални организации подадоха свои предложения. Мисля, че имаме доста балансирани предложения, но рапира се последната преценка е на парламента“, каза Василев.

Той обясни, че има няколко предложения спрямо, това което беше прието от Тристранката и те са свързани с искания на Националното сдружение на общините.

Относно патентния данък на гъбарите и събирачите на трюфели, които излязоха на протест, финансовият министър посочи, че е постигнат компромис по тяхно предложение, който да изсветли бранша.

Нулевата ставка за хляба остава до средата на следващата година.

„За ставката на ресторантьори и хотели получихме  предложения да се плащат заплатите за 3,4,5 звезди само по банков път и да има минимални ставки за всички длъжности. Ако това бъде прието, 9% ДДС може да остане, защото то означава, че бюджетът ще събере преходите си, но ако това не бъде направено, настояваме за 20% ДДС. Изборът е на парламента“, каза още Василев.  

Министерският съвет се събра на извънредно заседание във връзка със законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони. Те трябва да бъдат приети преди внасянето на бюджета за 2024 г. в Народното събрание.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *