Над 100 000 електронни фиша са изпратени на нарушители на пътя

Над 100 000 електронни фиша са изпратени на нарушители на пътя след въвеждането на новата система за електронно връчване, която е в сила от 16 октомври.

„Този SMS, който получават, съвсем не е да се реализира административно наказателна отговорност, а с информационен характер – цели да извести човека, че има издаден вече съществуващ документ – фиш, електронен фиш за нарушаване на скоростните режими и наказателно постановление“, поясни гл. инспектор в отдел „Пътна полиция“ Мария Ботева в студиото на „България сутрин“.

Данните – телефонен номер и електронна поща сме оставили в структурите на МВР пир подаване на документи за подмяна или издаване на СУМПС. Другият начин за проверка е чрез системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление, която е свързана със системата на МВР.

Гл. инспектор Ботева припомни, че фишът се съставя на място при спиране за установено нарушение и шофьорът има 7-дневен срок за заплащането на глоба в 80% размер.

„Електронните фишове за установяване на нарушение на скоростни режими и наказателни постановления първо трябва да бъдат връчени и тогава да бъдат предприети действия по заплащане или обжалване“, уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя показа как изглежда съобщението, което бихме получили на телефона си. То е по-кратко и съдържа основна информация.

По-подробни са данните, които бихме получили на електронната си поща. Включително линк към МЕУ.

„Ако проследят посочения линк, хората могат да влязат в системата на МЕУ. Ако човек има създаден профил да продължи процедурата и отвори документа, който е в pdf формат, това ще се счита за връчване на електронен фиш. Това не е фишинг атака, може някои хора дори да са забравили за фишовете“, каза още гл. инспектор Мария Ботева.

Срокът за заплащане на санкцията в намален размер, когато е връчена по електронен път, е 14 дни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *