Народното събрание отваря врати за посетители на 11 март


Народното събрание отваря врати за посетители на 11 март

Снимка: НС

Народното събрание организира на 11 март 2023 г. Ден на отворени врати. Инициативата е по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, за което принос имат и народни представители от 25-ото Обикновено народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

От 10:00 до 16:00 ч. граждани ще могат да влязат в Народното събрание и да разгледат две документални изложби на Държавна агенция „Архиви“, свързани със съдбата на българските евреи – „Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и „Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година“.

В 10:30 ч. в пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев ще разкаже за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи. Специални гости на парламента ще бъдат лауреатите на Международния литературен ученически конкурс под надслов: „Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена“. Те ще представят откъси от есетата си, с които са участвали в конкурса, иницииран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Ще бъде отбелязан приносът на подпредседателя на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев и още 42 народни представители, подписали писмо против изселването на евреите извън границите на България.

Посетителите ще могат да видят създадения по повод годишнината портретен документален филм „Животопис на Димитър Пешев“ от поредицата на „БНТ  представя“. Режисьор на филма е Галина Димитрова, сценарист – Иво Иванов, а оператор – Георгиев Челебиев.

В Деня на отворени врати гости на Народното събрание ще бъдат ученици от Първа английска езикова гимназия и от столичното 134-о училище „Димчо Дебелянов“, където се изучава иврит, както и студенти от Нов български университет, се посочва още в прессъобщението.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *