(Не)възможни коалиции: Партиите отдавана не са свързани с гражданите

Ситуацията е сложна, за да се подхожда бавно и внимателно, но кабинет ще има. Борисов е готов с предложения. Това заяви политологът проф. Мария Пиргова.

„Да, той ще постави условия, иска да направи кабинет от партии. Предполагам, че другите участници в НС ще бъдат по настроени за технически, експертен или друг вид кабинет, в който могат да се присъединят и „Продължаваме промяната – Демократична България“. Има няколко мнозинства“, коментира  тя.

Според журналиста Петьо Блъсков, Борисов е изиграл брилянтен политически ход с отворените врати към всички в името на това да има правителство.

„Сега ще има известно мълчание и анализи от другите политически централи. По-добре да намалят анализите и да помислят за развитието на една такава оферта. При правителството на малцинството отговорността е ясна, контролът е лесно осъществим“, добави Блъсков за Bulgaria ON AIR.

Такъв кабинет е труден, изтъкна проф. Пиргова, но трябва да се помисли и дали ще бъде добър за по-голямата част от населението.

„То има различни потребности. Виждам блестящия ход на Борисов днес, но се притеснявам, че ГЕРБ отиде в програмата си крайно надясно, искайки да удовлетвори всички критерии за Еврозоната. Това означава рестрикции, налагане на нисък бюджетен дефицит. Следва затягане на коланите. Ще се оформи много дясна коалиция. Виждам правителство от ГЕРБ, ДПС и БСП“, прогнозира политологът.

Някои от компромисите могат да доведат до сериозни беди от една страна, а от друга – да размият отговорността, подчерта Блъсков.

„Ходенето на толкова избори се корени в отсъствието на физиономия на българските политически партии. Те нямат политическа физиономия. Изборите в България се превръщат в политическа запалянковщина. Важно е за ГЕРБ да изградят своя политическа доктрина. Това важи и за лявата група“, каза журналистът.

Партиите ни отдавана не са свързани с гражданите, на мнение са гостите.

„Партиите са разделени лобита. Електоратите, които отидоха да гласуват, са клиентели – хора, които имат някакъв интерес точно тази партия да спечели“, смята проф. Пиргова.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *