Ники Митничаря е шеф на незаконния дърводобив в Бургас (касиерът на Черепа спечели €10 млн.)

Бургаският бизнесмен със спорна репутация Николай Филипов – Ники Митничаря, арестуван и разследван през лятото на 2020 г. като един от черните касиери на укриващия се в Дубай хазартен олигарх Васил Божков, стои начело на незаконния дърводобив в Бургас и региона, установи разследване на „Уикенд“.

Организацията, ръководена от 51-годишния морски баровец, осветлен от Narod.bg в схема с контрабанден внос на петрол, изнася ежедневно от България към Гърция и Турция между 10 и 15 тира с дървен материал, като печалбата от сенчестата търговия с поголовна сеч в горите на Странджа се изчислява на около 30 000 евро всеки ден (по около 3000 евро на тир).

За да заобиколи скорошната заповед, издадена на 18 август от министъра на земеделието Явор Гечев, който забрани износа на дървесина за чужбина за срок от 3 месеца, Николай Филипов спешно е вкарал от Турция скъпоструваща машина-мелачка на дървен материал.

Машината е инсталирана незаконно на територията на пристанище „Европа“, което се намира на мястото на някогашната бургаска корабостроителница.

Всяка сутрин там се разтоварват десетки камиони с дървен материал, който минава през мелачката и се превръща в обработена дървесина. Впоследствие дървения материал се товари отново в тировете и се изнася към Гърция и Турция.

Твърди се, че поне половината от обработвания дървен материал идва от временните горски пунктове, които обаче продават дърва само за огрев при цени от 30 лв. за кубик и то при наличието на електронен превозен билет.

Крими организацията на Николай Филипов обаче заобикаля това правило, вероятно плащайки подкупи на горски служители и висшестоящи началници в ДЛС-Ропотамо, което е под прекия контрол на Министерството на земеделието.

Твърди се, че схемата на Николай Филипов работи ударно от около година, а грубата сметка показва, че организацията на предприемчивия касиер на Васил Божков е спечелила около 10 милиона евро от изсичането на горите и износа на дървен материал към Гърция.

„Срещу Николай Филипов и още няколко човека беше стартирано разследване от МВР по сигнал на доскорошния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. След падането на кабинета на Кирил Петков от власт обаче разследването беше стопирано“, твърди източник на „Уикенд“.

Наскоро сигнал за дейността на Николай Филипов и хората му е бил подаден и до служебния МВР шеф Иван Демерджиев, но до този момент полицейска операция срещу аферистите не е стартирала.

Роденият на 29 септември 1971 г. в Бургас Николай Филипов е бивш инспектор от Бургаската митница, отстранен в средата на 90-те години заради съмнения за корупция.

Впоследствие Филипов, съвместно с хазартния бос Васил Божков, придобива някогашната Бургаска корабостроителница и става собственик на първото частно морско пристанище в България. Филипов управлява десетки фирми и върти апепитен бизнес със скрап, както и със земеделие.

Той развива и селски туризъм в районите на Странджа планина, където хората му секат поголовно горите с активното съдействие на горските. Бизнесменът управлява охранителната фирма „Аватари“, чийто доскорошен директор беше отстранения заради съмнения за корупция бивш шеф на областната полиция в Бургас Милен Димитров.

Николай Филипов притежава и няколко хотела по Южното Черноморие, негов е 5-звездният „Алур“ в ММЦ-Приморско. Допреди години Филипов беше президент на футболния клуб „Нефтохимик“.

През лятото на 2020 г. Николай Филипов беше зрелищно арестуван с над 1,5 млн. лв. в брой при акция на Специализираната прокуратура по обвинение, че парите са били приготвени за финансиране на протестите срещу правителството.

Срещу пристанищния бос стартира разследване за пране на пари и данъчни престъпления, а от ДАНС и финансовото разузнаване блокираха почти 2 милиона долара, изпратени към турска банка през една от фирмите му – „КСР“ ЕАД. Смята се, че милионите е трябвало да стигнат до Васил Божков в Дубай чрез серия от траншове през чуждестранни банки.

След закриването на Специализираната прокуратура и съд обаче проблемите на Николай Филипов с властите изчезнаха. Неофициално се твърди, че със санкция на доскорошния МВР шеф Бойко Рашков запорите му са били вдигнати.

Николай Филипов е бивш съпруг на депутатката от „Атака“ Калина Крумова, която се разведе с него преди 5-6 години. Съвсем наскоро Калина Крумова се омъжи за актьора Борислав Захариев – Боби Турбото, от когото чака дете.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *