НЯМА СПАСЕНИЕ: ЦИК дава 7 млн. на близкия до Бойко Веско Сиелата

Няма измъкване от лапите на ГЕРБ – Централната избирателна комисия (ЦИК) признава, че не може да се справи сама с организацията на машинното гласуване и отново прехвърля отговорността за това на частните компании „Сиела Норма“ на опасно близкия до Бойко Веселин Тодоров – Сиелата и „Смартматик“, които практически имат монопол над тази дейност.

Това се разбира от решение на ЦИК за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване в страната и извън страната. Тя е не само за предстоящите предсрочни парламентарни избори, но и за частичните избори за кметове на 9 октомври и на 23 октомври 2022 г.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 6 800 000 лв. без ДДС. Поканени за участие са „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“, която е автор на софтуера и производител на закупените от ЦИК досега машини, както и „Сиела Норма“ АД, която достави повечето устройства, представляваше „Смартматик“ и организираше машинния вот на изборите досега.

Още от закупуването на първите машини в началото на миналата година, идеята беше ЦИК да стане независима от „Сиела Норма“ и в самия договор беше записано, че фирмата трябва да предостави „пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всеки вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намесата на доставчика“.

Въпреки това на изборите през юли и ноември 2021 г. дейностите по техническото осигуряване на устройствата отново бяха възложени на „Сиела Норма“. Тогава до известна степен това беше обяснимо заради кратките срокове между изборите, както и заради споровете между ЦИК и фирмата за изпълнението на договорите и липсата на пълния изходен код по онова време.

През февруари т.г. обаче ЦИК успя сама да организира машинното гласуване на частични избори в 15 кметства без помощта на „Сиела Норма“. Комисията обаче няма капацитета да се справи сама с машинния вот на национални избори и това признание дори е направено в сегашното решение за възлагане на обществена поръчка:

„За ЦИК като възложител възникват съществени затруднения, дори невъзможност да изпълни нормално нормативно установените съгласно Изборния кодекс дейности, свързани с подготовката, организацията и произвеждането на тези избори. Чрез провеждането на процедура на договаряне без предварително обявление се цели обезпечаване на изборния процес, конкретно обезпечаване на машинното гласуване в избирателните секции с голям брой избиратели, в кратки срокове“.

От последните предсрочни избори досега ЦИК на практика не е направила нужното, за да може да подготви устройствата без „Сиела Норма“ и „Смартматик“. Една от причините за това е, че комисията е възприела практиката да започне да се занимава с дейности около избори едва след като президентът ги насрочи. Междувременно не се изготвя дългосрочен план, а вместо това се търсят решения в кратки срокове.

В същото време, по информация на Mediapool кодът на софтуера е изключително сложен и разучаването и модифицирането му от експерти, различни от „Сиела Норма“ и „Смартматик“, изисква време. Така обаче комисията продължава да бъде зависима от двете фирми, които са монополизирали този процес.

В сегашното решение комисията възлага на двете частни фирми организирането на машинния вот с аргумента, че „всички дейности в настоящата поръчка са взаимно свързани, поради което възниква необходимостта от паралелното им изпълнение“ и „разделянето на обществената поръчка на обособени позиции е нецелесъобразно и може да доведе до невъзможност за произвеждане на изборите“.

Фирмите трябва да инсталират демоверсия на електронна бюлетина на до 500 устройства за машинно гласуване, да се заемат с параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на до 11 100 (единадесет хиляди и сто) устройства, както и поемат дейностите по логистично осигуряване, техническо обслужване на машините и транспортирането им в страната за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

За частичните местни избори трябва да се извършат същите дейности, но за по 15 устройства.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *