Опънат чадър над Слави Трифонов проваля преговорите за ново правителство?

идерът на ИТН упорито не декларира имуществото си, но нито той, нито КПКОНПИ дават обяснения

Има ли опънат чадър над Слави Трифонов от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)? И това ли е причината партията на Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) да блокира промените в антикорупционния орган? Въпросите са особено актуални на фона на преговорите за ново правителство с третия проучвателен мандат.

От „Продължаваме Промяната“ (ПП) поставиха ултиматум – парламентът да приеме промените в антикорупционното законодателство и да назначи Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ. Това щяло да е доказателство, че има съответно мнозинство за ново управление.

Слави Трифонов има задължения да декларира имуществото си като председател на политическа партия, получаваща субсидии, както и като депутат в 45-ото Народно събрание. И до момента обаче няма информация той да е извършил това. Не е ясна реакцията на КПКОНПИ.

Сегашното ръководство на антикорупционния орган бе избрано от предишната власт, по време на кабинета „Борисов 3“. В началото на годината оставка подаде ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, но другите членове останаха. Изпълняващ длъжността председател на КПКОНПИ изпълнява Антон Славчев, който бе заместник на Цацаров.

Днес пред репортери в парламента говори депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

След въпрос на „Флагман“ какво мислят за ултиматума на ПП – за приемане на промени в антикорупционното законодателство и за назначение на Бойко Рашков за ръководител, Балабанов отговори: „Има такъв народ“ винаги е била за борба с антикорупцията, но при ясни условия, при ясен законопроект, прозрачен, подпомогнат от експертната база на всяка една от четирите партии. Така че няма лошо да се върви в такава посока, ако обаче има яснота какво точно ще гласи този закон, как ще функционира тази система. Това е въпрос, разбира се, на разговори. Винаги коментираме имена в публичното пространство, както коментираме примерно и главния прокурор. Всъщност, по-важно за нас е да има практичен и работещ закон, който да позволява на което и да е име начело на регулатор да върши прозрачно работата си.“

Припомняме, че една от причините за раздора преди изтеглянето на ИТН от властта се оказа именно антикорупционното законодателство. От партията на Слави Трифонов настоявали да се приеме норма, според която всеки един член на КПКОНПИ да може да налага „вето“ върху решенията на органа. Това има потенциал да блокира голяма част от разследванията на политически фигури. Все пак членовете на антикорупционната комисия се избират от парламента.

Днес Станислав Балабанов бе попитан какво мислят ИТН за Бойко Рашков. Той отново отговори витиевато: „Вижте, това е въпрос, пак казвам, на коментар, за да видим всъщност до какво можем да стигнем и има ли консенсус по тези теми. Ще говорят, разбира се, специалистите и професионалистите в тази насока. По-важното е, за да има правителство, да видим наистина приоритетите и по другите програми, възможно ли е да се случи.“

След въпрос на „Флагман“ – КПКОНПИ опънал ли е чадър над Слави Трифонов, който все още не е подал декларация за имущество, и затова ли защитават сегашното ръководство на органа, Балабанов каза: „Вижте, дайте да спрем с внушенията и да спрем кой какво е подавал и кой какво не е подавал. Слави Трифонов работи пред вас в продължение на 30 години всяка вечер. Така че неговите средства са публични от много години. Благодаря Ви!“

Това обаче просто не е вярно. Това, че Трифонов бе телевизионен водещ, няма нищо с публичността на средствата му. Какво притежава той може да стане ясно, ако си подаде имуществената декларация като висше политическо лице. След това КПКОНПИ е длъжна да провери дали декларираното съответства на реалността, което обаче при тази ситуация няма как да се случи.

При запитвания по темата от органа до момента мистериозно отказват коментар и не дават информация.

Поведението на Слави Трифонов и на институциите е повече от скандално, като изглежда, че няма кой да ги накара да спазва закона.

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Трифонов, припомни dnevnik.bg миналия месец. Той прави писмени възражения по него, при което следва да обясни причините за неподаването на декларацията. От КПКОНПИ не са отговорили пред „Медиапул“ дали е образувана проверка на имуществото на Трифонов и какви са резултатите от нея, ако е била образувана. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона.

През миналата година Трифонов отново не подаде декларация за имущество и интереси, въпреки че след изборите на 4 април се закле като депутат онлайн, а партията му започна да получава субсидия, част от която връща. До този момент Трифонов не е коментирал причините за неподаването на декларациите.

Източник: flagman.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *