ПАК ДАЛАВЕРА: Кмет на Меглена Кунева даде градския транспорт без конкурс

Върховният административен съд (ВАС) върна за разглеждане на магистратите в Добрич делото за възлагането на градския транспорт без конкурс. Определението на ВАС е от 25 август т.г. и не подлежи на обжалване. Общината, отдала линиите без конкурентно начало, което е в разрез с европейското законодателство, се управлява от кмета Йордан Йорданов от Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева.

Делото във ВАС е образувано по жалба от „Пътнически превози“ ЕООД и от „ПГ Комерс“ ООД срещу определението на Административен съд-Добрич, който остави без разглеждане жалбата им и прекрати съдебното производство, считайки че нямат правен интерес.

Не така, обаче, смятат върховните магистрати.

Жалбата от управителите на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД в добричкия съд бе срещу Решение №31-15 от заседание на Общински съвет – Добрич, проведено на 22.02.2022 г., с което бе одобрен проекта на договор с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД за възлагане на обществен превоз на пътници по транспортната схема на Община град Добрич.

Според проекта за договор „Градски транспорт Добрич“ ЕООД ще стане вътрешен оператор на обществения транспорт на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич и ще има възможност да сключи договор с подизпълнители за не повече от 30% от превозните услуги.

Жалбата на превозвачите е срещу възлагането на градския транспорта без конкурентна процедура, като те твърдят, че това решение е в противоречие с европейското и българското законодателство.

Към момента на вземане на решението общината в Добрич все още е била в договорни отношения с двете жалващи се фирми за възлагане на обществен превоз на пътници по определени автобусни линии в града, посочват в определението си върховните магистрати.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *